Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaLakić: Prošle godine proizvedeno 1.215 gigavat sati električne energije

Lakić: Prošle godine proizvedeno 1.215 gigavat sati električne energije

VIŠEGRAD, Direktor preduzeća “Hidroelektrane na Drini” Mile Lakić potvrdio je danas da je višegradska hidroelektrana u prošloj godini proizvela 1.215 gigavat sati električne energije, što je druga godina po proizvodnji od kada postoji, od novembra 1989. godine.

“Tako će ovo preduzeće, zahvaljujući i dobroj hidrološkoj godini, spremnosti postrojenja, kao i stručnosti kadrova, ostvariti dobit veću od deset miliona KM”, naveo je Lakić.

Ova firma je u prošloj godini počela projekat sprečavanja procurivanja vode ispod pregradne brane Hidroelektrane “Višegrad” i kupila za 8,5 miliona KM poslovnu zgradu u kompleksu Andrićgrada.

“Pored ovih, realizovali smo i projekte postavljanja plutajuće brane za sakupljanje plastičnog otpada, ugradili novi biodisk, nabavili uređaj za prečišćavanje vode od školjki, kao i regulisali rijeku Praču i njene nanose u akumulaciju”, dodao je Lakić.

U tom periodu hidroelektrani je produžena ekološka dozvola i dobijena dozvola za proizvodnju na 12 godina od Regulatorne komisije za energetiku.

“Ukupna vrijednost investicija u prošloj godini iznosila je 22,1 milion KM”, zaključio je Lakić.

Prema njegovim riječima, preduzeće je za pet opština, na čijoj se teritoriji proteže akumulaciono jezero višegradske hidroelektrane, na ime naknade isplatilo šest miliona KM.

Opštine koje dobijaju ovu naknadu su Višegrad, Rudo, Novo Goražde, Rogatica i federalno Goražde.

U prošloj godini preduzeće “Hidroelektrane na Drini” zaposlilo je 12 novih radnika. Ukupno zaposlenih je 232 radnika.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti