Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Cvijanović: Srpska će učestvovati u projektu "Južni tok"

Cvijanović: Srpska će učestvovati u projektu “Južni tok”

BANJALUKA, Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila da će Srpska biti dio velikog projekta “Južni tok”, te da nema razloga da se taj projekat zaustavlja u BiH, već treba da se otvori dijalog o ovom pitanju kakav već postoji u državama članicama EU i Energetske zajednice.

“Mislim da je u pitanju proces kojem treba ovdje otvoriti vrata. Republika Srpska je zainteresovana i učestvovaće u projektu `Južni tok`. Ideja je bila da oba entiteta budu u ovom važnom projektu, cijeneći da je on od izuzetne važnosti za sve građane”, izjavila je Cvijanovićeva danas novinarima u Banjaluci.

Ona je izrazila žaljenje što je u Federaciji BiH došlo do toga da se ne odobri učešće u ovom veoma važnom projektu, ističući da se nada da će vremenom doći do otklanjanja određenih dilema koje postoje po tom pitanju.

“U principu, tu nema previše dilema, mislim da su zamjerke koje se odnose na nacrt sporazuma manje-više iste stvari koje su dobile države članice EU, ali i one koje nisu članice EU, već Energetske zajednice, kao što je Srbija”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je zapitala da, ukoliko je projekat “Južni tok” toliko važan i ako ga zagovaraju članice EU koje u njemu učestvuju, zašto to ne bi bila i BiH.

Cvijanovićeva je navela da su primjedbe Energetske zajednice uglavnom tipske stvari o kojima se može razgovarati, a odnose se na poziciju regulatora kada je riječ o gasnom sektoru i pristupu trećoj strani.

“Svugdje su na isti način stavljene određene primjedbe da bi to moglo dovesti do kršenja određenih direktiva i da je potrebno da se preispitaju te stvari”, kaže Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se u Briselu moglo čuti da su države članice EU bilateralno pokušavale da razriješe ta pitanja i da su sada ovlastile Evropsku komisiju da se bavi određenim stvarima u njihovo ime.

“Jednoobrazni su komentari i primjedbe Energetske zajednice zato što su i međuvladini sporazumi manje-više isto koncipirani. Sve primjedbe koje su bile tamo i u Srbiji manje-više su slične stvari, jer su u pitanju tipski sporazumi”, zaključila je Cvijanovićeva. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti