Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiLiberalizacija tržišta struje u Makedoniji

Liberalizacija tržišta struje u Makedoniji

SKOPLJE, U Makedoniji će dio firmi uskoro električnu energiju plaćati manje, dok dio strahuje od još većih računa.

Prvog aprila u Makedoniji počinje druga faza liberalizacije tržišta električne energije. Tako će 211 srednjih kompanija, sa više od 50 zaposlenih i godišnjim prometom od najmanje 10 miliona evra, morati kupovati struju na slobodnom tržištu.
Neki će ubuduće dobivati niže račune, a dio strahuje da će im se povećati troškovi za struju. Makedonija proizvodi 60 ofsto električne energije, a ostatak uvozi.
Trećina ukupnih mjesečnih troškova kompanije “Dauti Komerc” odlazi na račune za struju. Najviše se potroši za održavanje temperature od osam stepeni Celzijusa u skladištima u kojima se čuva hrana koju kompanija prodaje.
Ipak, vlasnici ove firme nadaju se da će liberalizacijom tržišta električne energije cijene biti povoljnije. “Smatramo da će troškovi za električnu energiju u našoj kompaniji biti smanjeni 30 odsto”, kaže Xhemail Dauti, vlasnik “Dauti Komerca”.
Za srednje firme 20 evra jeftinije
Menadžeri kompanije kažu kako su dosad plaćali aktivno potrošenu struju, ali i količine za koje se pretpostavljalo da su ih potrošili, a nisu.
“Očekujemo da ona struja koju u momentu imamo kao reaktivnu, odnosno neaktivnu, ubuduće ne bude na računu za plaćanje, ili da se smanji”, kaže Aleksandra Peroska, menadžerica za finansije.
Godine 2007, osam najvećih industrijskih potrošača počelo je kupovati struju na slobodnom tržištu.
Od 1. aprila pridružiće im se još 211 srednjih kompanija. Tako će 30 odsto ukupne potrošnje u Makedoniji biti liberalizovano.
Ostalih 70 odsto čine domaćinstva i male firme koje će i dalje plaćati cijenu struje koju određuje država.
Kompanija “Energy Delivery Group” već sedam godina prodaje struju najvećim industrijskim kompanijama u Makedoniji.
Kažu da će firme koje se odluče od njih uzimati struju, umjesto 95 evra za megavat sat, koliko su plaćali državi, sada plaćati 20 evra manje.
“Ako uzmemo u obzir da će se cijena struje prosječno smanjiti gotovo 20 evra po megavat satu i to pomnožimo s godišnjom potrošnjom od 700 gigavat sati, dobivamo razliku od 14 miliona evra. Ovaj novac ostaće na računima 211 firmi, koje će za nekoliko dana početi kupovati struju na slobodnom tržištu”, pojašnjava Kočo Angjušev, vlasnik “Energy Delivery Group”.
Industrija ipak bez benefita
Ali iz kompanije “EVN Snabdevanje”, koja, takođe, prodaje struju kažu da liberalizacija ide u prilog kompanijama koje koriste niskonaponsku struju, kao što su banke, osiguravajuća društva i firme koje nude usluge, i oni će sigurno plaćati nižu cijenu energije, što nije slučaj s kompanijama koje koriste srednji napon.
“Industrija, nažalost, neće imati taj benefit. Oni su prije imali bolju cijenu na regulisanom tržištu”, kaže Niko Berberu, menadžer u “Evn Snabdevanje”.  Al Jazeera

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti