Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaBritanska kompanija ulaže 150 miliona KM

Britanska kompanija ulaže 150 miliona KM

BANJALUKA, Britanska kompanija “Kermas” biće strateški partner i investiraće oko 150 miliona maraka u izgradnju prvog vjetroparka u RS na planini Trusini, kod Nevesinja, saznaju “Nezavisne”.

Ova kompanija, koja se, pored ostalog, bavi i energetikom, u vlasništvu je srpskog biznismena Danka Končara, iz Londona, dok njegova firma posluje u više zemalja svijeta, te se njena vrijednost procjenjuje na više od 1,5 milijardi evra.
Naime, vjetropark Trusina će proizvoditi godišnje, kako se očekuje, oko 160.000 megavat-časova struje, što u prevodu znači da će prvi vjetropark u RS snabdijevati oko 40.000 domaćinstava ili grad sa oko 160.000 ljudi.
Građevinski radovi za izgradnju ovog vjetroparka, kojem je nosilac projekta firma “Eol prvi” iz Nevesinja, već su počeli prošle godine, ali će planirani rok, prema ugovoru o koncesiji, biti prolongiran za kraj sljedeće godine zbog nespremnosti preduzeća “Elektroprenos” da taj vjetropark priključi na mrežu prije tog roka.
Zlatko Mandžuka, direktor firme “Eol prvi” iz Nevesinja, čiji je osnivač beogradsko preduzeće “Omega plus” sa 97 odsto vlasničkog udjela, a koje je takođe u vlasništvi Mandžuke, rekao je da je izgradnja vjetroparka Trusina, prema ugovoru o koncesiji, trebalo da bude završena do kraja ove jeseni. “Međutim, otvaranje prvog vjetroparka u RS moraće da bude odloženo za godinu dana, jer preduzeće ‘Elektroprenos BiH’, koje rukuje elektroprenosnom mrežom u državi, neće biti spremno da vjetropark Trusina od 51 megavata priključi na postojeću mrežu prije kraja 2015. godine”, kazao je Mandžuka.
Ipak, on je kazao da je s nedavnim konsolidovanjem stanja unutar “Elektroprenosa BiH”, koji dugo godina prije toga nije obavljao zakonom povjerenu djelatnost, izašla na vidjelo činjenica da ovo preduzeće neće uspjeti da omogući početak rada i isporuku struje iz prvog parka vjetrenjača u BiH. Naime, kasni izgradnja priključnog dalekovoda, što je u nadležnosti “Elektroprenosa BiH”.
“Za investitora i koncesionara, preduzeće ‘Eol prvi’ iz Nevesinja, ovo saznanje je veoma bitno, jer će se prema njemu morati prilagoditi i sve ostale planirane aktivnosti na dovršetku izgradnje vjetroparka Trusina, a prije svih transport i montaža opreme koja će biti instalirana neposredno pred njeno puštanje u rad”, pojasnio je Mandžuka.
Prema njegovim riječima, građevinski radovi na lokaciji Trusina, u opštini Nevesinje, koja se nalazi neposredno iznad Dabarskog polja, već su počeli. Tako je za izgradnju 4,5 kilometara internih saobraćajnica, od ukupno planiranih 11 kilometara, dosad na kamenitom hercegovačkom terenu ispaljeno oko 1.700 mina.
On je kazao da se očekuje da će za probijanje preostalih 6,5 kilometara lokalnih puteva i izgradnju 17 temelja na kojima će biti postavljene vjetrenjače biti ispaljeno još oko 2.600 mina. Prema njegovim riječima, u BiH se u ovom trenutku radi na razvoju 35 projekata vjetroparkova, različite veličine, gdje je vjetropark u Nevesinju zasad jedini u RS, jer se ostala 34 razvijaju u FBiH.
“Projekat Trusina je najdalje odmakao s razvojem i jedini je u kome su počeli građevinski radovi. Ukupna vrijednost investicije vjetroparka Trusina iznosi oko 150 miliona maraka”, kazao je Mandžuka.
Prema njegovim riječima, “Kermas” će direktno uložiti 30 odsto od te sume, dok će ostatak biti finansiran iz kreditnih sredstava.
Inače, Vlada RS je firmi “Eol prvi” u oktobru 2012. godine dala koncesiju na 30 godina za izgradnju vjetroparka sa 17 turbina na Trusini ukupne instalisane snage od 51 megavat. Visina vjetroturbina biće 84 metra s promjerom krilnog rotora od 112 metara, a ukupna godišnja proizvodnja struje u količini od 160.000 megavat-časova.
U Strategiji razvoja energetike u RS do 2030. godine kao najperspektivnije područje za izgradnju vjetroelektrana navedena je upravo istočna Hercegovina, odnosno prostor od Kalinovika do Trebinja.
Momčilo Šiljegović, načelnik opštine Nevesinje, rekao je da bi to mogao da bude pokretač razvoja privrede u Nevesinju, te da se nadaju zapošljavanju privrednih subjekata u izgradnji tog vjetroparka, te novim radnim mjestima.
“Nadamo se da će taj projekat u rokovima biti stavljen u funkciju i da ćemo imati značajnija sredstva u finansijskom dijelu što se tiče budžeta opštine”, rekao je on.
Investitor (slika:danko koncar)
Glavni investitor u ovom projektu, odnosno strateški partner u njegovoj realizaciji, preduzeće “Kermas” u vlasništvu srpskog biznismena Danka Končara, koji već nekoliko decenija živi i radi u Londonu, posluje u 12 zemalja na tri kontinenta i njena vrijednost se procjenjuje na više od 1,5 milijardi evra. Pored ostalog, “Kermas” se bavi i energetikom, vlasnici su dva vjetroparka u Hrvatskoj, Kamensko i Vostane, kao i dvije mini-hidrocentrale u FBiH. Projekat “Trusina” je zasad najveći energetski projekat u koji ova firma investira svoj kapital i zasad prvi u RS. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti