Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEK poručila Srbiji da obustavi Južni tok

EK poručila Srbiji da obustavi Južni tok

BEOGRAD,  Evropska komisija je preporučila Srbiji da obustavi rad na izgradnji Južnog toka dok taj projekat ne bude u potpunosti harmonizovan sa zakonodavstvom EU.

EK  podstiče  rad na povezivanju sa bugarskim sistemom protoka gasa, objašnjava danas EU Info centar (EUIC) u Beogradu.
“EK se, načelno, ne protivi projektu Južnog toka, jer je veoma važno proširiti načine i izvore snabdjevanja gasom na Zapadnom Balkanu”, piše u tekstu EUIC i dodaje se da “Komisiju ne brine gasovod kao takav, već način na koji se ovaj projekat sprovodi”.

Južni tok, kao i svi drugi veliki infrastrukturni projekti u Evropi, mora imati čvrst pravni i regulatorni okvir, koji, kako se navodi, za sada ne postoji.
Nijedan međuvladin ugovor koji je Rusija potpisala o Južnom toku nije u skladu sa zakonima EU, kako u slučaju država članica EU, tako i trećih zemalja, poput Srbije, i stav Komisije o Južnom toku u slučaju Srbije nije izuzetak, navedeno je u tekstu.

“Kao potpisnica Ugovora o osnivanju energetske zajednice, Srbija je obavezna da primjeni sve relevantne zakone EU, da razvije adekvatan regulatorni okvir, te da liberalizuje energetsko tržište u skladu sa pravnim tekovinama EU. Kao zemlji kandidatu, u dugoročnom interesu Srbije je takođe da osigura da njeno učešće u projektu Južnog toka ne krši osnovne principe pravnih tekovina EU”.

U ovoj fazi, Evropska komisija preporučuje Srbiji da obustavi radove na izgradnji Južnog toka do trenutka potpune harmonizacije projekta sa zakonodavstvom EU, čime će “izbjeći povećanje troškova za popravku infrastrukture u budućnosti”, navodi EUIC.

“Istovremeno, Komisija podstiče Srbiju da radi na povezivanju sa bugarskim sistemom protoka gasa”, piše u tekstu.

EK je za taj projekat, koji bi doprinjeo unapređenju energetske bezbjednosti Srbije, izdvojila 14,2 miliona evra, a Evropska banka za obnovu i razvoj je obećala da će ga podržati “ukoliko Srbija obavi restrukturiranje Srbijagasa u skladu sa pravilima EU”.

Dodaje se i da su navodi da Transjadranski gasovod “izlazi iz okvira zakonodavstva EU” netačni, i podsjeća se da su, za razliku od pristalica Južnog toka, pobornici Transjadranskog gasovoda još 2011. uložili zahtjev za izuzeće kod nadležnih državnih regulatornih organa i da je EK 2013. odobrila djelimično izuzimanje od pravila koje podlježe posebnim uslovima.

Pristalice Južnog toka još nisu uložile takav zahtjev, a ukoliko to urade, državni regulatorni organi i Komisija bi bili u obavezi da procjene takav zahtjev i analiziraju pojedinosti tog projekta na osnovu kriterijuma iz Direktive o gasu, pojašnjava EUIC.

U tekstu se zaključuje da je cilj izuzimanja od pravila da omogući razvoj infrastrukture, koji bi u suprotnom bio nemoguć. B92, Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti