Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMOL traži 23 milijarde kuna za Inu, Vlada nudi 12,2

MOL traži 23 milijarde kuna za Inu, Vlada nudi 12,2

ZAGREB, 2.500 kuna po akciji ili čak 12,2 milijarde kuna – toliko je navodno Hrvatska spremna dati za MOL-ov udio u INI. Velik iznos novca, koji zasad nemaju, Mađarima navodno nije dovoljan. Za izlazak iz naftne kompanije tražiće između 15 i 23 milijarde kuna.

Ruski Gazprom, koji je pokazao zanimanje za ulazak u vlasničku strukturu Ine, vjerovatno bi bio spreman platiti veću cijenu, ali ni Evropska unija ni SAD ne bi blagonaklono gledali na takvu transakciju. Zato se čini da iza namjere da Hrvatska preuzme Inu, o čemu je ministar privrede Ivan Vrdoljak govorio u razgovoru za Bloomberg, stoji podrška iz tih centara.

‘Vlada zasad nema rješenje za kredit, ali je u potrazi za njim’, rekao je juče ministar Vrdoljak. Navodno se razmišlja o tzv. lombardnom kreditu u trajanju od 12 mjeseci s kamatama između 5 i 6 odsto. Angažovala bi konzorcijum domaćih i stranih banaka, a kao garanciju bi poslužile akcije INA-e. Vrdoljak smatra da to ne bi povećalo ionako previsok – javni dug, no analitičari se s tim ne slažu. HRT

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti