Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEPS: Novi radnici u proizvodnom sektoru

EPS: Novi radnici u proizvodnom sektoru

BEOGRAD, Elektroprivreda Srbije (EPS) će u okviru reorganizacije kompanije zapošljavati nove radnike u proizvodnom i distributivnom sektoru jer EPS-u nedostaju ti kadrovi.
Ovo je izjavio danas v.d direktora EPS-a Aleksandar Obradović i najavio da će se rješavati i pitanja viška zaposlenih u sektorima u kojima se pokaže da ih ima.

On je rekao da je ustanovljeno da u proizvodnom i distributivnom dijelu EPS-a nema dovoljno rudara, inženjera, montera i da je njihovo zapošljavanje proces koji će se nastaviti.

Tamo gdje postoji potreba, EPS će otvoriti svoja vrata, a gdje ima viška zaposlenih i to ćemo morati da rješavamo u okviru procesa korporativizacije, rekao je Obradović prilikom potpisivanja ugovora o radu grupe od oko 80 radnika od ukupno 1399 koji su iz preduzeća “Kolubara usluge” prešli trajno da rade za Rudarski basen Kolubara.

Obradović je poručio da svi zaposleni moraju da imaju zajednički cilj -da EPS posluje uspješno i profitabilno, jer od 1. januara 2015. godine u potpunosti izlazi na liberalizovano tržište struje.

On je izrazio očekivanje da će uprkos tome EPS i dalje ostati snabdjevač struje broj jedan u Srbiji .

Obradović je istakao da EPS koji je već prošao dva talasa liberalizacije tržišta struje, nijedan klijent nije zagarantovan i da mora da se bori za svakog kupca.
“Od vas očekujemo da radite požrtvovano jer samo zajedno možemo napraviti dobre rezultate”, kazao je Obradović obraćajući se radnicima u Kolubari i dodao da će od sljedeće godine jedino mjerilo opstanka EPS-a na tržištu biti profitabilnost kompanije koja će raditi u potpuno otvorenoj trci na tržištu sa drugim energetskim kompanijama.

On je rekao i da današnje potpisivanje ugovora sa radnicima u Kolubari pokazuje da organizacione promjene u EPS-u ne znače samo otpuštanje i nešto loše po radnike, već i nešto pozitivno.
“Ovaj čin je dobar i za vas, i za EPS i za državu Srbiju” poručio je Obradović radnicima uglavnom iz proizvodnog sektora koji su do sada privremeno radili za RB Kolubara preko preduzeća “Kolubara usluge”.
EPS mora i strateški da se pripremi da odbrani rudarski sektor jer je politika EU po tom pitanju veoma jasna i ona ne podrazumeva proizvodnju struje iz lignita.

Za to će EPS-u, kako je istakao, biti potrebna podrška vlade, a EPS i rudari moraju da pokažu da su efikasni i da proizvode maksimalno koliko mogu.

Obradović je rekao i da je privilegija raditi u EPS-u, ali ne samo kada se govori o prosjeku plata koji, kako je rekao, jeste nešto viši od prosjeka, ali je naglasio da radnici posebno u Kolubari rade u veoma teškim uslovima i krvavo zarađuju svoj hljeb.

Direktor RB Kolubara Milorad Grčić, rekao je da poslije potpisivanja ugovora o radu sa rudarima svi malo mirnije “mogu da spavaju” kada je riječ o proizvodnji uglja u Kolubari i dodao da je to bitan momenat za EPS i Kolubaru.

Grčić je precizirao da su ugovori sa radnicima potpisani na dvije godine i da će poslije toga dobiti ugovore o radu na neodređeno vrijeme.
“U proizvodnom sistemu Kolubare nema viška zaposlenih i zbog odlaska u penziju oko 100 radnika imamo čak manji broj radnika od potrebnih”, rekao je Grčić.

On je podsjetio da je Kolubara poslije poplava kojima su bili pogođeni kolubarski kopovi, uspjela da pokrene proizvodnju od nule i da se sada, kako je rekao, došlo do značajnog procenta proizvodnje. Dodao je da očekuje da će vrlo brzo početi da funkcioniše i KOP Tamnava zapadno polje, na kome već rade dva proizvodna sistema za jalovinu.

Predsjednik sindikata Kolubare Miodrag Ranković, poručio je radnicima koji su danas potpisali ugovore o radu sa Kolubarom, da će se taj rudnik u narednim decenijama oslanjati na njih i zahvalio resornom ministru i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, što su shvatili da su ti proizvodni radnici važni za održanje energetskog sistema Srbije.

On je podsjetio da se sindikat Kolubare i EPS-a niz prethodnih godina bavio problemima tih radnika, koji su bili angažovani preko posredničkog preduzeća Kolubara usluge, i koji su imali niža primanja od stalno zaposlenih u RB Kolubari. Ranković je napomenuo da je upravo sindikat bio inicijator da se njihovi problemi riješe. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti