Srijeda 12. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasAko Rusija zavrne slavine, Finska prva ostaje bez gasa

Ako Rusija zavrne slavine, Finska prva ostaje bez gasa

MOSKVA, Ako Rusija prekine isporuke gasa na tri mjeseca, nestašica će se prvo osjetiti u Finskoj, Poljskoj i Turskoj, a ostale evropske zemlje izdržaće između tri i devet mjeseci, pokazao je izvještaj njemačkog Instituta za ekonomiju energije. Balkanske zemlje, Grčka, Njemačka, Austrija, Švajcarska i Estonija posljedice zaustavljanja isporuka osjetile bi u slučaju šestomjesečnog ruskog embarga, prenio je danas Euraktiv Srbija.

Ako zima bude hladna, a ruski embargo potraje šest mejseci, nestašice gasa osjetiće cijela Evropa.

Institut u Kelnu analizirao je posljedice eventualnog prekida dotoka ruskog gasa u periodu između 1. novembra 2014. i 31. oktobra 2015.

Najgore bi u slučaju ruskog embarga na gas bilo Finskoj, koja nema skladišta i jedini izvor gasa joj je Rusija. Već u prvom mjesecu embarga Finskoj bi nedostajalo 10 odsto gasa, a ako bi prekid potrajao tri mjeseca, više od 50 odsto.

Međutim, ako slavine ostanu zatvorene tokom devet mjeseci, Njemačka, Italija i Francuska biće ozbiljno pogođene.
Problema bi bilo i u Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj, kao i u zemljama koje bi pogodio i tromjesečni prekid.

Najbolje bi u slučaju devetomjesečnog prekida isporuke prošle zemlje koje imaju svoje rezerve gasa, poput Danske, Norveške, Holandije, Rumunije i Velike Britanije. Bezbjedne bi bile i zemlje koje uvoze gas od susjeda ili imaju terminale za tečni prirodni gas (LNG) – Belgija, Bugarska, Irska, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Portugalija, Španija i Švedska.

Međutim, ukoliko zima bude izuzetno hladna, a prekid dotoka ruskog gasa potraje šest mjeseci, nestašice gasa osjetiće gotovo cijela Evropa, uključujući Britaniju, Irsku, Belgiju, Rumuniju i Bugarsku.

Ni Rusija neće proći dobro jer bi svaki mjesec prekida isporuka značio gubitak 4-4,5 milijardi evra prihoda, što je 3,5 odsto Gaspromovog godišnjeg prihoda.

U 2013. godini Rusija je izvezla 160 milijardi kubnih metara gasa Evropi (uključujući Tursku a isključujući Belorusiju i Ukrajinu) pokrivši tako više od 30 odsto godišnje evropske tražnje gasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti