Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiOdbijen odštetni zahtjev "ČEZ-a"

Odbijen odštetni zahtjev “ČEZ-a”

TREBINJE, Arbitražni tribunal odbio je skoro u cjelosti odštetni zahtjev “ČEZ-a” i obavezao tu kompaniju iz Praga da tuženima “Elektroprivredi Republike Srpske” /ERS/ i Rudniku i Termoelektrani “Gacko” isplati 310.000 evra na ime troškova arbitražnog postupka, rečeno je u Upravi ERS-a.

Arbitražni tribunal donio je konačnu arbitražnu odluku u arbitražnom postupku koji je vođen u Beču, a zahtjev “ČEZ-a” odbijen je u procentu od 96 odsto.

U Upravi ERS-a potvrđeno je da je Arbitražni tribunal obavezao ERS da sprovede dogovorenu “put opciju”, čime će taj mješoviti holding preuzeti udio ČEZ-a u privrednom društvu “Nove elektrane Republike Srpske” /NERS/, Gacko, po cijeni njegovog direktnog ulaganja od 2.039.522 evra, te da je obavezao ERS da nadoknadi “ČEZ-u” trošak od 1.913.449 evra na ime određenih kursnih razlika.

“Arbitražna odluka Tribunala je konačna i obavezujuća za sve strane – učesnice arbitražnog postupka”, navodi se u saopštenju Uprave ERS-a i dodaje da arbitražnu odluku smatraju za izuzetan uspjeh ERS-a i `Gacka`, imajući u vidu početnu poziciju i očekivanja “ČEZ-a”.

U ERS-u su podsjetili da je “ČEZ” u arbitražnom postupku zahtijevao zaključenje Ugovora o prenosu udjela /”put opcija”/ u NERS-u po kupoprodajnoj cijeni od 2.039.522 evra.

“Cijena udjela je zasnovana na `ČEZ-ovim` direktnim ulaganjima u NERS iz kojih je finansirana izrada Studije izvodljivosti i svih istražnih radova potrebnih za Studiju”, navodi se u saopštenju.

U ERS-u ističu da prema Sporazumu o implemantaciji “put opcija” podrazumijeva prodaju “ČEZ-ovog” udjela u kapitalu NERS /od 51 odsto/ ERS-u, kao drugom osnivaču, te ističu da to nije bilo nikada sporno za ERS, ali da je `ČEZ` od početka arbitraže uslovljavao prodaju svog udjela u NERS-u plaćanjem još dodatnih 56.349.000 evra na ime naknade štete i izgubljene dobiti, na šta nisu pristali ERS i “Gacko”, jer je taj zahtjev bio neosnovan što se i utvrdilo Arbitražnom odlukom.

“Kupovinom `ČEZ-ovog` udjela u NERS-u, ERS će postati 100 odsto vlasnik na svim Studijama i tehničkom dokumentacijom koja je rezultat obimnog istraživanja i analiza urađenih u okviru tog pilot projekta tako da će se nesmetano nastaviti sa realizacijom projekta”, kažu u ERS-u.

U ovom preduzeću navode da je Arbitražni tribunal gotovo u cijelosti, odnosno sa 96,6 odsto odbio ČEZ-ov odštetni zahtjev od 58.388.522 evra i zbog toga obavezao “ČEZ” da isplati ERS-u i `Gacku` 310.000 evra na ime naknade troškova arbitražnog postupka, upravo kao posljedicu velikog neuspjeha “ČEZ-a” sa svojim arbitražnim zahtjevom.

“To znači da je ovom u arbitražnom postupku `ČEZ a.s.` Prag uspio sa svega 3,4 odsto od svog zahtjeva, a tuženi ERS i RiTE `Gacko` sa 96,6 odsto”, ističu u ERS-u. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti