Petak 27. Januar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta najjeftinija u posljednjih 17 mjeseci

Nafta najjeftinija u posljednjih 17 mjeseci

LONDON, Cijena barela sirove “brent” nafte pala je danas na manje od 98 dolara, što je najniža cijena u posljednjih 17 mjeseci, usljed obilnih zaliha i smanjene potražnje.

Ovi faktori nadjačali su bojazan da će konflikt na Bliskom istoku dovesti do smanjenja proizvodnje nafte.

Barel je ove godine bio najskuplji u junu, kada je koštao više od 115 dolara, u vrijeme kada su islamisti napredovali na sjeveru Iraka i zauzeli nekoliko naftnih polja.

Cijena je u međuvremenu opala za više od 15 odsto, pošto su isporuke iz ostalih zemalja rasle brže od tempa potražnje za ovim energentom.

Međunarodna agencija za energiju /IEA/ saopštila je da je usporenje globalnog ekonomskog rasta, naročito u Kini i Evropi, doprinijelo smanjenju potražnje u vrijeme kada zalihe nafte stabilno rastu, naročito u Sjevernoj Americi.

Barel “brent” nafte trenutno košta 97 dolara i 34 centa, nakon što se prodavao po još nižoj cijeni od 97 dolara i deset centi. To znači da barel trenutno košta najmanje od 18. aprila 2013. godine.

Barel sirove nafte u SAD danas se prodaje za 91 dolar i sedam centi.

IEA u mjesečnom izvještaju navodi da očekuje da će zemlje koje nisu članice OPEK-a u 2014. godini povećati isporuke za 1,6 miliona barela na dan i za još 1,3 miliona barela na dan u 2015. godini.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti