Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Počela gradnja elektrane na rijeci Govzi

Počela gradnja elektrane na rijeci Govzi

FOČA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević danas je u Miljevini ozvaničio početak gradnje male hidroelektrane na rijeci Govzi.

Kovačević je istakao da će banjalučka kompanija “Elektros” u gradnju elektrane, čija je snaga do pet megavata, uložiti 15 miliona KM, te da će investitor angažovati domaću radnu snagu i domaće kompanije.

Ministar je pohvalio rukovodstvo opštine Foča što je brzo reagovalo prema investitorima, zahvaljujući čemu je u ovoj opštini došlo do realizacije energetskih projekata.

“Uvjeren sam da ćemo brzo realizovati i ostale energetske projekte na području opštine Foča”, dodao je Kovačević.

Mala elektrana na Govzi godišnje će proizvoditi oko 22 miliona kilovatčasova električne energije, što je dovoljno za snabdijevanje više od 6.000 domaćinstava.

Vođa projekta u preduzeću “Elektros” Jelenko Lolić rekao je da bi radovi trebalo da budu završeni sljedeće godine u ovo vrijeme.

“Oprema je već poručena i avansirana, papirologija je završena, tako da krećemo punom parom, a u septembru iduće godine bi trebalo da je pustimo u probni rad”, naveo je Lolić.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić naglasio je da će se u opštinski budžet, kada elektrana bude izgrađena, godišnje slivati 120.000 KM dobiti od ovog objekta.

“Pozivamo i druge investitore koji su zainteresovani za gradnju malih elektrana da nam se jave, a opština će, kao i u ovom slučaju, učiniti sve da u maksimalno kratkom roku odradi administrativni dio posla”, rekao je Mašić.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti