Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasKijev i Moskva postigli preliminarni sporazum

Kijev i Moskva postigli preliminarni sporazum

KIJEV, Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i predsjednik Ukrajine Petro Porošenko postigli su preliminarni sporazum o cijeni gasa za ovu zimsku sezonu, ali će Kijevu možda biti neophodna međunarodna pomoć za plaćanje, saopšteno je iz zvaničnog Kijeva.

Porošenko se sa Putinom sastao u Milanu krajem sedmice radi razgovora o sukobima na istoku Ukrajine.

Rusija je sredinom juna prekinula isporuke gasa Ukrajini nakon dvogodišnjeg spora oko cijene. Rusija je saopštila da Kijev, prije početka novih isporuka, mora da isplati velika dugovanja za ranije dostavljeni gas.

“Postigli smo sporazum. Do 31. marta cijena gasa biće fiksna i iznosiće 385 dolara”, istakao je Porošenko.

Bivši ukrajinski premijer Julija Timošenko potpisala je 2009. godine ugovor prema kojem bi Ukrajina plaćala 485 dolara za 1.000 kubnih metara ruskog gasa. Kijev osporava ovaj ugovor pred arbitražnim sudom u Stokholmu.

Porošenko je naglasio da ukrajinskoj energetskoj kompaniji “Naftogas” djelimično nedostaju sredstva za isplatu dugovanja koje su stvorili potrošači iz regiona Donjeck i Lugansk, koji su pod kontrolom profederalnih snaga.

“Moramo naći odgovor na pitanje kako riješiti nedostatak sredstava `Naftogasa` za kupovinu gasa. Imamo nekoliko različitih opcija, uključujući Međunarodni monetarni fond /MMF/”, rekao je Porošenko.

On je najavio da bi misija MMF-a trebalo da stigne u Kijev sredinom novembra radi razgovora o izmjenama trenutnog programa pozajmice za Ukrajinu.

Prema njegovim riječima, nova runda razgovora o gasu, najvjerovatnije, biće održana 21. oktobra u Briselu.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti