Utorak 16. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Bez konkurencije i spremni za tržišnu utakmicu

Bez konkurencije i spremni za tržišnu utakmicu

TREBINJE, Elektroprivreda Republike Srpske /ERS/ je racionalnim ponašanjem obezbijedila cijenu električne energije kojom će zadržati svoju tržišnu poziciju i u uslovima postojanja konkurencije na tržištu, rekao je direktor Direkcije za distribuciju ERS Dalibor Muratović.

Muratović je istakao da će otvaranjem slobodnog tržišta za električnu energiju, koje je planirano od 1. januara sljedeće godine, domaćinstva imati mogućnost da biraju svog snabdjevača električnom energijom, napominjući da je ERS i u narednom periodu spremna da obezbijedi snabdijevanje svih kupaca u Republici Srpskoj po ekonomski prihvatljivim cijenama.

On je istakao da je cijena električne energije u Republici Srpskoj najniža u regionu i poručio da je ERS u potpunosti konkurentna i spremna za tržišnu utakmicu.

“ERS će i u narednom periodu, kao što je to bio slučaj i do sada, preduzimati sve neophodne mjere kako bi svojim poslovnim potezima obezbijedila stabilnost i razvoj elektroenergetskog sistema kroz integrisanje u energetski sistem Evrope u uslovima postepenog otvaranja tržišta i uvođenja konkurencije”, istakao je Muratović.

On je podsjetio da je BiH, a samim tim i Republika Srpska potpisnica Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice jugoistočne Evrope, pa je u skladu sa tim preuzela i određene međunarodne obaveze u vezi sa otvaranjem tržišta električne energije.

Predsjednik Regulatorne komisije za energetiku Milenko Čokorilo rekao je da se ništa bitno ne bi trebalo promijeniti uvođenjem slobodnog tržišta električne energije, jer ERS ima najnižu cijenu što znači da u postojećim uslovima drugi potencijalni snabdjevači nisu konkurentni.

Čokorilo kaže da bi cijena električne energije i u narednom periodu u Republici Srpskoj trebalo da ostane ista, jer nijedno elektroenergetsko preduzeće nije podnijelo zahtjev za njenu promjenu, odnosno za pokretanje tarifnog postupka pred tom komisijom, osim što će, standardno, potrošači u narednih pola godine električnu energiju plaćati po zimskoj tarifi, odnosno po većoj cijeni nego u ljetnom periodu. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti