Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasIzgradnja "Južnog toka" biće pomjerena za godinu ili dvije

Izgradnja “Južnog toka” biće pomjerena za godinu ili dvije

BEOGRAD, Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović izrazio je očekivanje da će izgradnja gasovoda “Južni tok” biti pomjerena za godinu ili dvije, dok projekat ponovo ne zaživi.

“Gasovod `Južni tok` će se graditi na ovaj ili onaj način i oko toga nema dileme”, rekao je Bajatović, naglašavajući da nije ugroženo snabdijevanje Srbije gasom.

Napominjući da se često postavlja pitanje koliko je Srbija oštećena zbog obustave “Južnog toka”, Bajatović je ukazao da je najveća šteta ako tog gasovoda ne bude, a da je ukupan rizik Srbije od tog projekta, ukupne vrijednosti 2,2 milijarde evra, sveden na 30 miliona evra, što je dobro za zemlju.

“Mi smo u velikom problemu ako se ovaj projekat ne realizuje. Dobro je što za sada funkcioniše tranzit preko Ukrajine, što Banatski dvor funkcioniše i što je skoro pun i što domaća proizvodnja iznosi 1,3 miliona kubnih metara na dan”, rekao je Bajatović.

Prema njegovim riječima, Srbiji su vraćene isporuke gasa iz Rusije u punoj mjeri poslije poremećaja u isporukama gasa u Ukrajini, prenose beogradski mediji.

“Nismo ugroženi kada je riječ o snabdijevanju gasom”, rekao je Bajatović, dodajući da je “Gasporom” Srbiji ponovo oprostio 60 miliona evra kamate za nepreuzete, a ugovorene količine gasa, kao i da je prošle i pretprošle godine oprostio 50 miliona i 70 miliona evra, što bi trebalo imati u vidu. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti