Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasVenecueli prijeti bankrot zbog pada cijena nafte

Venecueli prijeti bankrot zbog pada cijena nafte

KARAKAS, Dramatičan pad cijena nafte ozbiljno je pogodio jednu od najvećih izvoznica crnog zlata – Venecuelu.

U Venecueli je nestašica osnovnih životnih namirnica, a prošlogodišnja inflacija od 64 odsto rekordna je u svijetu.
Ekonomisti upozoravaju da toj južnoameričkoj državi prijeti bankrot, jer vlastima nedostaju devize, a zbog pada prihoda od nafte više neće moći da isplaćuje strane povjerioce.
Stanovnici Venecuele, u kilometarskim redovima, nekada i duže od osam sati čekaju ispred prodavnica.
U zemlji je nestašica osnovnih namirnica, higijenskih proizvoda, lijekova, pa čak i djelova za automobile. Malo je radnji u kojima se prodaje mlijeko, kafa i pileće meso.
Nedostaju i strane valute, jer je Vlada zadržala tri službena devizna kursa prema američkom dolaru, što je unjelo nered na tržištu.
Nestašice su stvorile novu, unosnu profesiju – čekanje u redu za druge. Da bi spriječile zloupotrebe, vlasti su izdale identifikacione brojeve za kupovinu određenim danima u državnim prodavnicama.
Prosječna cijena venecuelanske nafte pala je u decembru na 54 dolara za barel, što je povećalo pritisak na platni bilans i devizne rezerve zemlje.
Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro, kome je zbog krize podrška javnosti pala za petinu, razgovarao je o situaciji na naftnom tržištu s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.
Od Kine i Saudijske Arabije zatražio je pozajmicu radi obuzdavanja cijena nafte. Iako ima najveće rezerve crnog zlata na svijetu, privreda Venecuele zavisi od naftnih prihoda, koji donose 96 odsto njenog deviznog priliva. RTS

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti