Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSAD zaniteresovane za ulaganje u energetiku Balkana

SAD zaniteresovane za ulaganje u energetiku Balkana

VAŠINGTON, Američki poslovni svijet zainteresovan je za ulaganja u zapadni Balkan, prije svega u energetiku.
Za to su potrebne temeljne reforme u zemaljama jugoistočne Evrope, izjavio je američki senator Kristofer Marfi.
Interes kompanija iz SAD za zapadni Balkan bila je jedna od tema na skupu u Njemačkom maršalovom fondu u srijedu, na kojem je Marfi odgovarao na niz pitanja o američkoj politici prema jugoistočnoj Evropi, prenosi Glas Amerike.

“Američki ulagači su spremni da investiraju u različite industrijske sektore, ali pod okriljem efikasne vladavine prava i vidljive borbe protiv i posljednjeg traga korupcije. Tamo gdje vlasti budu uspješno pružale sigurnost stranom investitoru, američki biznismeni će vrlo rado doći”, rekao je Marfi.

Demokratski senator se zalaže za energetsku nezavisnost zapadnog Balkana, naročito u odnosu na Rusiju. Poslije otkazivanja projekta izgradnje Južnog toka, energetska situacija je otežana, navodi Marfi.

On je, međutim, ponudio neka dugoročnija rješenja.

Amerika sve više izvozi tečni gas i naftu i mogla bi postati alternativni snabdjevač na području Balkana. Tačno je da je potrebno rješiti transport američkih energentata do Balkana, ali već su toku pregovori o izgradnji potpuno novog terminala u Hrvatskoj.”

Postoji i mogućnost razvijanja domaćih energetskih resursa, u čemu bi SAD takođe bile spremne pomoći, bilo da je riječ o obnovljivoj energiji, naftnim, geotermičkim izvorima, pa čak i o mogućoj eksploataciji nafte iz škriljaca u samom regionu, nastavio je Marfi.

“Evropljani okljevaju da se bave takvom tehnologijom, međutim uspjeh eksploatacije nafte i gasa iz škriljaca u Americi nije samo u malim troškovima proizvodnje, već i u tome što je ekološki sigurna. Američka tehnološka pomoć je na raspolaganju”, dodao je on.

Marfi ne isključuje ni nuklearne elektrane, poput one koju kompanija “Vestinghaus” gradi u Bugarskoj. Glas Amerike

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti