Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGazprom: Ni barel nafte od 30 dolara nije nam problem

Gazprom: Ni barel nafte od 30 dolara nije nam problem

MOSKVA , Gazprom je spreman da realizuje sve svoje investicione projekte čak i pri cijeni nafte od 30 do 40 dolara za barel, rekao je finansijski direktor Andrej Kruglov.

Kruglov je, u intervjuu televiziji Rosija 24, rekao da je Gazprom prilikom formiranja budžeta za 2015. godinu razmatrao i scenario mogućeg spuštanja cijena nafte na 30 do 40 dolara za barel.

Pri takvim cijenama nafte kompanija je spremna da realizuje sve svoje investicione planove“, kazao je Kruglov.

On je dodao da Gazprom svoj investicioni program uvijek pravi na osnovu konzervativnog scenarija i odobrava ga prije početka naredne godine – u decembru.

Povodom kapaciteta za transport gasa koji su izgrađeni na ruskoj teritoriji u okviru projekta Južni tok, direktor je naglasio da će oni u potpunosti biti iskorišćeni za novi projekat – Turski tok.

Turski tok bi trebalo da bude alternativa Južnom toku, od kog je Rusija odustala u decembru prošle godine. Istovremeno su Gazprom i turski Botas potpisali memorandum o razumevanju o izgradnji morskog gasovoda iz Rusije u Tursko po dnu Crnog mora.

Kapacitet gasovoda bi trebalo da bude 63 milijarde kubnih metara gas, od kojih će oko 50 milijardi kubika biti dostavljeno na tursko-grčku granicu, gdje će evropske zemlje moći da ga preuzimaju.

Trasa Turskog toka će dobrim djelom ići ranije usaglašenom trasom Južnog toka. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti