Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiBez promjena cijene struje

Bez promjena cijene struje

TUZLA, Regulatorna komisija za električnu energiju BiH /DERK/ na sjednici u Tuzli donijela je odluku o tarifama za usluge prenosa električne energije koja neće uticati na promjenu cijena električne energije koje plaćaju krajnji kupci.

Ovom odlukom, donesenom nakon provedene javne rasprave, prosječna prenosna mrežarina zadržava se na dosadašnjem nivou od 0,88 feninga po kilovat-času, pa udio prenosa u cijeni električne energije ostaje nepromijenjen, saopšteno je iz DERK-a.

Dio prenosne mrežarine koji se odnosi na energiju takođe ostaje isti, te i dalje iznosi 0,57 feninga po kilovat-času.

Imajući u vidu da su aktuelne veličine prenesene energije i snage u elektroprenosnom sistemu BiH povoljnije nego u ranijem periodu, dio prenosne mrežarine koji se odnosi na snagu smanjen je za 3,1 odsto i od 1. jula 2015. godine iznosiće 1,47 KM po kilovatu.

DERK je odobrio nova tržišna pravila koja je transparentno i javno utvrdio Nezavisni operator sistema u BiH.

Tržišna pravila doprinose razvoju tržišnih principa u elektroenergetskom sektoru i funkcionalnosti veleprodajnog i maloprodajnog tržišta električne energije u BiH.

Na sjednici je donesena odluka kojom je određen potrebni godišnji prihod “Elektroprenosa BiH” Banjaluka u ovoj godini, navodi se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti