Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPotpisana tri sporazuma o energetskoj sigurnosti

Potpisana tri sporazuma o energetskoj sigurnosti

LUKSEMBURG, Ministri energetike zemalja EU potpisali su danas tri sporazuma o jačanju veza u oblasti mreža za prenos električne energije i gasa, ali nisu prevazišli neslaganja u vezi sa primjenom politike jedinstvenog energetskog tržišta i ciljevima o upotrebi “zelenih” goriva do 2030. godine.

Evropska komisija iskoristila je političku krizu u odnosima sa Rusijom za fokusiranje na stvaranje energetske unije kroz racionalizaciju veza širom bloka od 28 zemalja, kako bi se gorivo dijelilo i smanjila potreba za uvozom.

Grupa zemalja, uključujući Njemačku i zemlje Beneluksa, potpisala je danas dvije deklaracije o bezbjednosti isporuka goriva. Baltičke zemlje, koje su najviše zavisne od ruskog gasa, potpisale su poseban sporazum o jačanju energetskih veza sa EU.

“Zemlje potpisnice odlučne su da povećaju bezbjednost isporuka kroz dodatno integrisanje tržišta. Ovo je jedan od glavnih blokova za izgradnju energetske unije”, rekao je komesar EU za klimu i energetiku Miguel Arijas Kanete.

Njemačka je među zemljama koje se najviše zalažu za integrisanje tržišta i veće korištenje energije vjetra, umjesto fosilnih goriva.

EU je u oktobru postigla dogovor o smanjenju emisija ugljen dioksida do 2030. godine za najmanje 40 odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine, potom o povećanju uštede energije za najmanje 27 odsto i povećanju udjela upotrebe obnovljive energije na 27 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti