Ponedjeljak 26. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta skuplja, čekaju se vijesti iz SAD

Nafta skuplja, čekaju se vijesti iz SAD

NJUJORK/LONDON, Terminske cijene nafte su tokom jutrošnjeg trgovanja u Aziji porasle, u vrijeme kada trgovci iščekuju najnoviji izvještaj o zalihama nafte u SAD i saopštenje američke centralne banke iz kog će pokušati da zaključe kada se može očekivati podizanje kamatnih stopa, navode analitičari.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u julu poskupila je na Njujorškoj berzi šest centi na 60,03 dolara, dok je nafta tipa “brent” za avgustovsku isporuku u Londonu poskupila četiri centa na 63,74 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Američko Ministarstvo energetike će u toku dana iznijeti podatke o zalihama nafte kojima je najveći svjetski potrošač tog energenta raspolagati u sedmici, zaključno sa 12. junom, a prognozira se da su one smanjene sedmu uzastopnu nedelju.

Tržišta se nadaju da bi smanjenje zaliha u SAD tokom ljetnje sezone, zajedno sa usporavanjem proizvodnje nafte iz škriljaca moglo da ublaži obilne globalne zalihe “crnog zlata”. Velike američke zalihe ključni su razlog koji stoji iza pada cijena većeg od 50 odsto između juna prošle i kraja januara ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti