Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiCijene rezervnog snabdijevanja za industrijske kupce neće biti povećane

Cijene rezervnog snabdijevanja za industrijske kupce neće biti povećane

TREBINJE, Nadzorni odbor “Elektroprivrede Republike Srpske” /ERS/, na prijedlog Uprave preduzeća, odlučio je da ne iskoristi pravo na uvećanje cijena energije za kupce u sistemu rezervnog snabdijevanja za 10, odnosno 20 odsto, saopšteno je danas iz ovog preduzeća.

U saopštenju se navodi da se smatraju konačnim tarifni stavovi za snabdijevanje industrijskih kupaca na naponskom nivou 110-kilovoltnom, 35-kilovoltnom i 10-kilovoltnom, koje je na bazi regulisanih cijena energije za javno snabdijevanje i korištenja prenosne i distributivne mreže iskazala i objavila Regulatorna komisija.

“Cijena rezervnog snabdijevanja za industrijske kupce sastoji se od dvije komponente – cijene energije i cijene korištenja prenosne i distributivne mreže”, kažu u ERS-u i napominju da je osnov za utvrđivanje cijene energije cijena energije za javno snabdijevanje, koju je regulisala Regulatorna komisija i od 1. jula iznosi šest feninga po kilovatu /pf/kWh/, umjesto dosadašnjih 5,41 pf/kWh.

Preduzeća iz sistema ERS-a imaju pravo uvećati cijenu energije do 10 odsto u toku prva dva mjeseca korišćenja ove usluge, odnosno do 20 odsto nakon isteka perioda od dva mjeseca, što su odbili.

Osvrćući se na poskupljenje električne energije za kupce iz kategorije domaćinstva od prosječnih 9,4 odsto, u ERS-u napominju da to znači da će kupac iz ove kategorije u prosjeku mjesečno za utrošenu električnu energiju više plaćati 3,29 KM, odnosno 3,85 KM sa PDV-om.

Kada je riječ o cijenama za industrijske kupce u ovom preduzeću navode da su bez obzira na povećanje koje je različito po kategorijama potrošnje, te cijene u Republici Srpskoj i dalje najniže u okruženju, te da nije realno očekivati rast cijena proizvoda i usluga u ovim sektorima usljed promjene cijena električne energije.

U ERS-u napominju da su godišnji troškovi električne energije u ukupnim troškovima industrijskih kupaca na nivou od 0,5 odsto do četiri odsto.

“Za karakteristične kupce, u zavisnosti od vrste djelatnosti koju obavljaju, učešće troškova električne energije iznosi – konditorska industrija 0,5 odsto, industrija obuće 0,9 odsto, prerada drveta 2,9 odsto, prerada mlijeka 0,7 odsto, prerada papira 3,6 odsto, pekarska industrija 1,3 odsto…”, navode u ERS-u.

Cijene za male komercijalne kupce /zanatski, trgovački, administrativni, ugostiteljski i drugi objekti slične namjene/ ostale su nepromijenjene u odnosu na cijene iz prethodnog tarifnog postupka, čime je razlika između cijena za kupce iz ove kategorije i cijena za domaćinstva dodatno umanjena. U ovu grupu kupaca, navode u ERS-u, spada 92 odsto svih kupaca iz kategorije ostala potrošnja na niskom naponu.

U ERS-u podsjećaju da je Regulatorna komisija za energetiku Srpske 11. juna donijela odluke o cijeni energije za javno snabdijevanje, o utvrđivanju tarifnih stavova za korisnike distributivnih sistema u Republici Srpskoj i o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje koje će se primjenjivati od 1. jula.

“Preduzećima iz sastava ‘Elektroprivrede Republike Srpske’ odobren je povećan prihod od prodaje kupcima u Republici Srpskoj za 35.073.021 KM, pri čemu je prosječna prodajna cijena 12,71 feninga po kilovat-času /pf/kWh/, dok je u prethodnom tarifnom postupku 2010. godine odobrena prosječna prodajna cijena od 12,33 pf/kWh”, navodi se u saopštenju.

Iz ERS-a podsjećaju da svi kupci električne energije od 1. januara ove godine imaju status kvalifikovanog i mogu odabrati snabdjevača na slobodnom tržištu.

Domaćinstva i mali komercijalni kupci i dalje imaju pravo da se snabdijevaju po regulisanim cijenama u okviru usluge javnog snabdijevanja, ukoliko ne odaberu snabdjevača na tržištu.

Industrijski kupci na naponskom nivou 110-kilovoltnom, 35-kilovoltnom i 10-kilovoltnom obavezni su odabrati snabdjevača na slobodnom tržištu, pri čemu imaju pravo na uslugu rezervnog snabdijevanja ukoliko ne odaberu snabdjevača na tržištu.

Ulogu rezervnog snabdjevača imaju distributivna preduzeća iz sistema ERS-a.

Regulatorna komisija za električnu energiju Srpske je 11. juna donijela odluku po kojoj je prosječno povećanje cijena za kupce u sistemu javnog snabdijevanja 8,1 odsto, pri čemu prosječno povećanje cijena za kupce iz kategorije domaćinstva iznosi 9,4 odsto. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti