Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta pojeftinila nakon što Grčka nije vratila dug MMF-u

Nafta pojeftinila nakon što Grčka nije vratila dug MMF-u

LONDON, Cijene nafte su danas u Aziji pale nakon što Grčka nije vratila tranšu duga vrijednu 1,6 milijardi evra Međunarodnom monetarnom fondu.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u avgustu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 68 centi na 58,79 dolara, dok je nafta tipa “brent” za avgustovsku isporuku u Londonu pojeftinila 58 centi na 63,01 dolar, prenosi agencija Frans pres.

“Grčka dužnička kriza podgrijala je zabrinutost da će se njen uticaj proširiti kroz evrozonu, što bi moglo dovesti do pada tražnje nafte”, procjenjuje strateg singapurske kompanije IG markets Bernard Ou.

Neuspjeh Grčke da vrati dug MMF-u čini je jedinom razvijenom zemljom koja nije uspjela da otplati dug toj instituciji i pokazuje da su petomjesečni napori da se grčka ekonomija spasi bili uzaludni, navodi Frans pres.

Cijene nafte su juče ojačale nakon što su se Iran i šest svjetskih sila dogovorili da produže rok za postizanje sporazuma o nuklearnom programu Teherana, čime je vraćanje iranske nafte na svjetsko tržište u većem obimu za sada odloženo.
Iran ima četvrte po veličini svjetske rezerve nafte, ali je njegov izvoz pao sa više od 2,2 miliona barela dnevno iz 2011. na oko 1,3 miliona barela zbog sankcija zapada.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti