Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta skuplja nakon sporazuma o iranskom nuklearnom programu

Nafta skuplja nakon sporazuma o iranskom nuklearnom programu

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas porasle nakon ublažavanja zabrinutosti da će iranska nafta preplaviti tržišta poslije postizanja sporazuma između Teherana i šest svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u avgustu poskupila je na Njujorškoj berzi devet centi na 53,13 dolara, dok je nafta tipa “brent” za avgustovsku isporuku u Londonu poskupila 12 centi na 58,63 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Poslije višegodišnjih pregovora, Iran i šest svjetskih sila postigli su juče u Beču istorijski dogovor o nuklearnom programu koji predviđa da Teheran ograniči svoje nuklearne ambicije u zamjenu za ukidanje sankcija, što bi moglo da predstavlja prekretnicu u međunarodnim odnosima.

Sporazum je prvobitno doveo do pada cijena nafte, budući da su tržišni igrači strahovali da će, u svjetlu ukidanja sankcija, iranska nafta preplaviti tržišta. Kada je, međutim, postalo jasno da će biti potrebno dosta vremena da Iran poveća izvoz nafte, cijene su počele da rastu. Iran trenutno izvozi oko milion barela nafte dnevno, u odnosu na 2,2 do 2,3 miliona, koliko je izvozio prije sankcija uvedenih sredinom 2012.

Investicioni analitičar singapurske firme “Filip fjučers” Danijel Ang navodi da Iran neće povećati izvoz prije kraja godine, dok Međunarodna agencija za atomsku energiju ne potvrdi da je Teheran preduzeo korake za ograničavanje nuklearnog programa. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti