Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSrbija, Mađarska, Makedonija i Grčka grade gasovod "Tesla"?

Srbija, Mađarska, Makedonija i Grčka grade gasovod “Tesla”?

BEOGRAD, MOSKVA, Ministri inostranih poslova Srbije, Mađarske, Makedonije i Grčke mogli bi na jesen da potpišu memorandum o izgradnji gasovoda od Turske do Austrije, koji će biti nazvan “Tesla”, piše ruski list “Vedomosti”.

Sastanak se očekuje u septembru, a planirano je da bude donesena odluka o pripremi studije izvodljivosti, potvrdio je listu predstavnik gasne kompanije “FGSZ” koja će biti zadužena za cjevovod na teritoriji Mađarske.

Predstavnik Ministarstva inostranih poslova Mađarske je saopštio da je prva sjednica radne grupe za projekat održana 25. juna i da je planirano da u “Teslu” stiže gas, ne samo iz “Turskog toka”, već i iz Transanadolijskog gasovoda /TANAP/, prenosi “Sputnjik”.

Projekat, na čiju kopiju se poziva list “Vedomosti”, već je predat na razmatranje Evropskoj mreži sistemskih operatera-isporučilaca gasa za dobijanje statusa projekta od zajedničkog interesa.

Planirano je da gasovod “Tesla” bude pušten u rad 2019. godine, a preliminarna cijena njegove izgradnje će iznositi između četiri i pet milijardi evra.

Njegova snaga će iznositi 27 milijardi kubnih metara, a dužina između 1.300 i 1.400 kilometara.

Postoji mogućnost da sa teritorije Grčke bude izgrađen krak prema Italiji, a u tom slučaju, jačina grčkog dijela će iznositi 42 milijarde kubnih metara, navodi list.

Sagovornici lista navode da bez gasa iz “Turskog toka” projekat “Tesla” neće biti izgrađen i ističu da azerbejdžanski gas iz TANAP-a nije dovoljan za “Teslu”.

Status od zajedničkog interesa je potreban kako bi dobili novčana sredstva iz evropskih fondova, tvrdi jedan od učesnika projekta.

“Tesla” ima i svog konkurenta — slovački projekat “Istočni prsten”, koji treba da prođe od Turske preko Bugarske i Rumunije, piše list.

Ministar energetike i prirodnih resursa Turske Tanep Jildiz izjavio je da je poslao ruskoj strani projekat sporazuma o “Turskom toku” i da se u ovom trenutku čeka odgovor ruske strane.

Ministarstvo energetike Rusije za sada nije dobilo nacrt sporazuma o izgradnji “Turskog toka”.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti