Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPočelo pojeftinjenje nafte i u BiH

Počelo pojeftinjenje nafte i u BiH

SARAJEVO, Nakon što su cijene sirove nafte na svjetskom tržištu danas dostigle novi, rekordno nizak nivo, nezabilježen u posljednjih šest i po godina, Lela Glibo, šef Odsjeka za cijene pri Ministarstvu trgovine Federacije BiH, izjavila je da je i na bh. tržištu već počelo sniženje cijena nafte na nekim pumpama.

“Od jutros nam pristižu zahtjevi za sniženjem cijena nafte. Do sada smo dobili oko 15 zahtjeva za sniženjem od pet feninga. Očekujemo da će i ostali distributeri tokom sedmice poslati zahtjeve za sniženjem cijena, jer je i u svijetu opet došlo do pada cijena nafte. Mislimo da će se trend pristizanja zahtjeva nastaviti i narednih dana”, rekla je Glibo.

Istakla je kako je već došlo do sniženja cijena na pojedinim pumpama, dok će neke cijene sniziti narednih dana.

“Počelo je već pojeftinjenje cijena od pet feninga, tako da su cijene dizela oko 1,95 KM i cijene benzina oko 2 KM”, kazala je šef Odsjeka za cijene pri Ministarstvu trgovine Federacije BiH.

Inače, američka WTI nafta jutros košta nešto više od 39 dolara po barelu, do je evropski “brent” 44 dolara po barelu. Posljednji put ove su cijene zabilježene početkom 2009. godine.

Pad cijena nafte je zabilježen u vrijeme najvećeg pada na kineskim berzama još od globalne finansijske krize 2008. godine, prenose agencije.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti