Srijeda 12. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEnergetski propisi Srbije usklađeni sa EU

Energetski propisi Srbije usklađeni sa EU

BEOGRAD, Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je da je Srbija u regionu “najnaprednija i najrazvijenija u pogledu otvaranja tržišta struje i gasa” i da u najvećoj mjeri poštuje obaveze iz ugovora o osnivanja Energetske zajednice Jugoistočne Evrope.

On je u Skupštini Srbije, gdje je predstavio Izvještaj Energetske zajednice o napretku Srbije u oblasti energetike 2014-2015, istakao da su se u Srbiji od prošle godine dogodile velike stvari u oblasti energetike, ističući da je srpsko zakonodavstvo u energetici u potpunosti usklađeno s evropskim.

“Energetskim zakonom Srbija je u potpunosti prenela takozvani Treći energetski paket, tako da je sada srpsko zakonodavstvo potpuno u skladu sa evropskim pravnim poretkom. Na području zakonodavstva stvari su se sredile. Primena još nedostaje, ali može se to i razumeti, pošto je Zakon usvojen tek u decembru prošle godine i svi podzakonski akti još nisu doneti”, rekao je Kopač na konferenciji za novinare.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice je rekao da je u oblasti elektro-energetike Srbija skoro u potpunosti poštuje sve obaveze iz ugovora o osnivanju Energetske zajednice, ali je i dalje otvoreno pitanje razdvajanja distribucije od proizvodnje i snabdevanja električnom energijom.

Napomenuo je da je osnovana posebna firma, a da sada, kako je istakao, nedostaje još takozvano funkcionalno razdvajanje. “Nadamo se da će se to u sledećim mesecima uredno završiti”, rekao je Kopač.

U oblasti gasa, prošle godine najveći problem je bilo nerazdvajanje Srbijagasa, ali se to, istakao, ove godine dogodilo, tako da je Srbija i tu na dobrom putu da u potpunosti poštuje obaveze ugovora o osnivanju Energetske zajednice.

Kopač je dodao da su “malo otvorenije neke druge oblasti”, kao što je nepoštovanje direktove o sumporu u gorivu i multilateralno prekogranično trgovanje strujom preko regionalne Kancelarije za dodeljivanje prekograničnih kapaciteta. Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti