Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEU želi da Srbija plaća gas što skuplje

EU želi da Srbija plaća gas što skuplje

BEOGRAD, Od gasovoda “Sjeverni tok dva” najviše će profitirati Evropa, a prije svega Njemačka, dok najjači evropski igrači, sabotirajući “Južni tok” i otežavajući “Turski tok”, onemogućavaju Srbiju, Bugarsku i Grčku da postanu same kovači svoje sreće, piše “Sputnjik”.

Ove tri balkanske zemlje ostaće bez investicija u infrastrukturi, tranzitnih plaćanja i novih radnih mjesta, a njihov regionalni značaj u gasnom sektoru neće ojačati, jer najjačima ne odgovara da one svoju ekonomsku nezavisnost povećaju.

Ovaj ruski portal u tekstu pod naslovom “EU želi da Srbija plaća gas što skuplje”, navodi da je Njemačka, pošto će se graditi “Sjeverni tok dva”, sada glavna tačka ulaska ruskog gasa u Evropu, čime će dobiti sve ekonomske i političke pogodnosti uključujući novac, radna mjesta i jačanje njene uloge na energetskom tržištu.

Evropljani su reanimirali projekat “Sjeverni tok dva” i zbog toga jer ne žele da budu zavisni od snabdijevanja gasom kroz Tursku i ne bi htjeli da ta zemlja ojača.

Za EU ovaj projekat je veoma važan, prije svega jer je riječ o direktnoj vezi za dostavljanje gasa u Evropu, uključujući i sjeverni Balkan, Slovačku i Italiju, koje se sada ruskim gasom snabdijevaju uglavnom preko Ukrajine.

“Tu nema Bugarske u koju mogu doletjeti tri senatora iz SAD i prisiliti je da izađe iz sporazuma o gradnji gasovoda, kao što je bio slučaj sa `Južnim tokom`”, navodi se u tekstu.

Gas iz škriljaca, koji bi Amerika dopremala Evropi, bio je, kako se ističe, “pucanj u prazno”, a propali su i svi drugi pokušaji Zapada da Rusiju, kao globalnog igrača na energetskom tržištu, izbace iz igre.

“Karte su sada ponovo promiješane i iznova podijeljene. Nova igra je tek počela”, ocjenjuje “Sputnjik”.

Napominje se da je gasovod “Južni tok”, koji je trebalo da prođe i kroz Srbiju, postao žrtva globalne geopolitičke igre koju je sprovodio Zapad na čelu sa SAD, a jedan od ciljeva blokade ovog projekta bilo je zadržavanje tranzita gasa kroz Ukrajinu.

Moskva, s druge strane, želi da zaobiđe Ukrajinu kao tranzitnu zemlju zbog višegodišnjeg spora sa Kijevom o cijeni gasa, načina plaćanja, nagomilanih dugova i krađe gasa namijenjenog evropskim potrošačima.

Projekat “Sjeverni tok dva” predviđa izgradnju dva podmorska gasovoda od Rusije do Njemačke ispod Baltičkog mora, sa ukupnim godišnjim kapacitetom od 55 milijardi metara kubnih gasa, procijenjeni troškovi su 9,9 milijardi evra, a planirano je da novi gasovod počne sa isporukama do kraja 2019. godine.

Ugovor sa “Gaspromom” su potpisale kompanije iz Njemačke, Holandije, Austrije i Francuske, a nađeno je “solomonsko rješenje”, prema kome se Treći energetski paket, koji ne dozvoljava da ista kompanija bude vlasnik i gasovoda i gasa, ne odnosi na podzemni dio gasovoda. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti