Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiDogovoreno formiranje Mješovitog energetskog komiteta

Dogovoreno formiranje Mješovitog energetskog komiteta

BEOGRAD, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić dogovorili su danas u Beogradu formiranje Mješovitog energetskog komiteta čiji je cilj intenziviranje saradnje, prije svega, u domenu daljeg povezivanja elektroenergetskih sistema Srbije i Srpske.

Mješovitim energetski komitetom predsjedavaće ministri Đokić i Antić, a činiće ga saradnici iz oba ministarstva i direktori energetskih kompanije iz Srbije i Republike Srpske.

Prva sjednica ovog komiteta trebalo bi da bude održana do 10. oktobra u Banjaluci, a dogovoreno je da do 1. oktobra bude formirana radna grupa koja će rješavati pitanje naknade za potopljeno zemljište u Podrinju.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je na konferenciji za novinare da je današnji sastanak nastavak ranijih aktivnosti, koje proizilaze iz zaključaka sa redovnih sastanaka vlada Srpske i Srbije.

“Danas smo definisali da ćemo posredstvom zajedničkog energetskog komiteta nastaviti operativno da razrađujemo sva pitanja iz sektora energetike koja su od obostranog interesa”, rekao je Đokić.

Govoreći o interkonekciji prema državama u regionu, Đokić je rekao da dio tih aktivnosti provodi “Elektroprenos BiH”, ali da Republika Srpska ima svoju posebnu ulogu jer je akcionar i suvlasnik te kompanije.

“Nama je cilj da u narednim godinama proizvodimo daleko više energije u Republici Srpskoj, a posebno da damo značaj povećanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, zato je ideja u vezi sa projektima iz oblasti hidropotencijala veoma važna“, naglasio je Đokić.

Kada je riječ o saradnji u vezi sa sigurnosti elektroenergetskih sistema, uključujući tu i prepoznavanje eventualnih problema kada su u pitanju zahtjevi elektroenergetske zajednice, ministar Đokić je podsjetio da Republika Srpska prema Dejtonskom sporazumu ima ovlašćenja da uređuje oblast energije, što uključuje i proizvodnju, i prodaju, kao i energetsku politiku.

“Republika Srpska želi da tu poziciju sačuva i u budućnosti bez obzira na pritiske, koji stalno u BiH traže nove političke modele, a onda uz političke modele i određene promjene u sektoru ekonomije”, istakao je Đokić.

On je ocijenio da je Republika Srpska ispunila svoj dio obaveza u značajnoj mjeri i da za razliku od Federacije BiH ima usvojenu strategiju razvoja energetike do 2030. godine.

“Spremni smo da govorimo o tome da dvije strategije budu zajednička strategija BiH i imamo naravno pitanje gasa. Donijeli smo Zakon o gasu u Republici Srpskoj i ta oblast je uređena na dobar način, i spremni smo na takav dijalog u BiH i kako da Federacija BiH isto tako nastavi dalje uređivati tu oblast”, rekao je Đokić.

Ministar Đokić ocijenio je da je u narednom periodu potrebna saradnja između kompanija “Srbijagas” i “Gas-Res”, jer Srpska želi da nastavi razvoj gasne politike na način kako je započet, imajući u vidu aktivnosti vođene vezano za gasovod “Južni tok”.

Kada je riječ o pitanju naknada za potopljeno zemljište zbog hidroelektrana Bajina Bašta i Zvornik, Đokić je istakao da je i dalje pri stavu da se počevši od 1. jula definišu uslovi i otpočne plaćanje naknade, a da se prethodni period tretira na drugačiji način.

“Budući da je stvorena velika finansijska obaveza, teško da bi je Srbija danas mogla jednostavno izvršiti. Naravno i mi imamo obaveza prema Srbiji iz ranijeg perioda i spremni smo da govorimo o tome da to bude dio zajedničkog rješenja i dogovora”, rekao je Đokić.

On je dodao da su, ipak, opravdani zahtjevi opština koje se konstantno obraćaju Vladi Republike Srpske i traže da interveniše, te izrazio očekivanje da će se vrlo brzo kroz ekspretsko tijelo koje će se obrazovati narednih dana, definisati model i početi plaćati naknada koja pripada opštinama u Republici Srpskoj gdje je potopljeno zemljište.

“Drago mi je da je još jednom potvrđeno da Srbija brine o potrebama i interesima Republike Srpske i da će i dalje podržavati interese i aktivnosti Republike Srpske u ovoj oblasti, ali i da ćemo i mi učiniti sve što je moguće da pokažemo visok nivo razumijevanja i podrške prema Vladi Srbije za sve njene aktivnosti“, rekao je Đokić.

Ministar Đokić je naveo da je sa Antićem razgovarao i o sporazumu koji su vlade Srbije, Italije i Republike Srpske potpisale u vezi sa trojnom saradnjom na realizaciji projekata na srednjem toku rijeke Drine.

On je podsjetio da su parlamenti sve tri republike ratifikovali taj sporazum i napomenuo da se sada čeka izjašnjenje Italije u vezi sa tim.

“Nama svakoga dana niz rijeke otiču hiljade i milioni dolara. Zato i ovaj projekat sa Italijanima posmatramo u kontekstu da mu dajemo šansu i želimo da se on realizuje. Čekamo da Vlada Italije reaguje i uputili smo novu inicijativu pokrajini Đulija Venecija Frulio, koja je određena kao koordinator, da razgovaramo i vidimo da li ostaju pri dogovoru ili da tražimo druga rješenja“, istakao je Đokić.

On je naglasio da Vlada Republike Srpske želi da Srpska i Srbija u narednim godinama budu veliko gradilište novih energetskih objekata i dodao da Republika Srpska želi da da poseban značaj dobijanju energije iz obnovljivih izvora.

“U Republici Srpskoj se privodi kraju izgradnja termoelektrane instalisane snage 300 megavata koja je trenutno najveći energetski objekat u regionu izgrađen poslije ovog rata. Biće pušten u probni rad sredinom decembra ove, a na mrežu će izaći početkom maja iduće godine“, najavio je Đokić.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da će Mješoviti energetski komitet biti mjesto na kome će biti intenzivirana saradnja i razgovori o budućim zajedničkim projektima i aktivnostima, te definisana dinamika ključnih aspekata, prije svega, u domenu daljeg povezivanja dva elektroenergetska sistema.

On je precizirao da pri tome misli na izgradnju elektroenergetske interkonekcije između Srbije, BiH i Crne Gore – projekat “Bajina Bašta – Višegrad – Pljevlja”, ali i cijeli niz drugih projekata koji su od zajedničkog interesa, prije svega, projekti na Drini.

Antić je rekao da se pitanje projekta na srednjoj Drini mora na organizovan način otvoriti sa vladom Italije i vidjeti kakva je budućnost tog projekta, ali da treba razgovarati i o budućnosti projekata na Gornjoj Drini – projekat “Buk Bijela” i Donjoj Drini u vezi sa interesovanjem čeških kompanija za izgradnju hidroelektrane “Kozluk”, Drine Jedan, Dva i Tri.

On je najavio da će na prvom sastanku Mješovitog energetskog komiteta biti razgovarano i o Ministarskom savjetu Energetske zajednice koji treba da bude održan 15. oktobra u Tirani.

Antić je precizirao da je potrebno usaglasiti određene stavove i kako bi, koliko je moguće, bile “ublažene tendencije koje postoje u vezi sa određenim sankcijama prema BiH koje energetska zajednica priprema zbog nerješavanja pitanja koje se tiču odnosa između Republike Srpske i Federacije BiH”.

Đokić i Antić dogovorili su danas i da pitanja u vezi sa ukupnim vodnim potencijalima bidu otvorena na trojnom sastanku ministara energetike Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, koji bi bio održan u najkraćem roku u Beogradu.

Na današnjem sastanku ministri Đokić i Antić razgovarali su i o zajedničkim aktivnostima u vezi sa gasnim sektorom, o sigurnosti snabdjevanja, budućnosti prisustva “Srbijagasa” na teritoriji Republike Srpske i drugim pitanjima iz te oblasti. Srna

1 KOMENTAR

  1. O Dragi Bože, pa ovaj Pera (moj imenjak) i dalje narodu baca prašinu u oči forsiranjem priče o projektu “Srednja Drina” koji treba da se realizuje, navodno, sa Italijanima. Pa u Italiji je zbog tog sporazuma (kriminalnog i bez tendera) otišlo u zatvor jedan ministar i neki njegovi saradnici. Nova Rencijeva vlada zatražila je raskidanje tog sporazuma sa Srbijom jer je štetan za Italiju zabog enormno visokih premija (155 EUR/MWh) koja je bez ikakvog tendera odobrena privatnoj firmi SECI, još dok je Berluskoni bio premijer a Scajola ministar. Novi ministri su dobili zaduženje da sporazum sa Srbojom raskinu i to srbijanska vlada već zna. Čudno je da to nisu rekli (ako nisu) ministru Đokiću. A tačno je to da rekama RS i Srbije protiču u nepovrat milijarde zbog nesposobnosti nadležnih da to stave u funkciju

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti