Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiERS: Kupovali smo struju zbog ispadanja TE

ERS: Kupovali smo struju zbog ispadanja TE

TREBINJE, “Elektroprivreda Republike Srpske” /ERS/ u ovoj godini kupila je 23,1 gigavat električne energije, što je približno jednodnevnoj proizvodnji ovog sistema, da ne bi došlo do restrikcija u snabdijevanju strujom, rekao je izvršni direktor za tehničke poslove u ERS-u Maksim Skoko.

Skoko je kao glavni razlog za kupovinu struje naveo ispadanje jedne od dvije termoelektrane iz pogona, navodeći da i Hidroelektrana /HE/ “Dubrovnik”, odnosno nerad jednog agregata, utiče na obim proizvodnje električne energije.

On je izjavio novinarima u Trebinju da je predviđeno da revitalizacija HE “Dubrovnik” traje pet mjeseci, ali da će, prema najavama predstavnika hrvatske Elektroprivrede i te elektrane, završetak revitalizacije biti prolongiran za 45 dana, što će ERS do kraja godine suočiti s dodatnim teškoćama.

Prema njegovim riječima, najviše električne energije ERS je kupila od “Elektroprivrede Srbije” jer je ponudila najkorektniju i najnižu cijenu.

“Struju smo kupili za potrebe snabdijevanja potrošača, odnosno za nesmetano funkcionisanje sistema”, rekao je Skoko i napomenuo da je jedan od razloga bio snabdijevanje stanovništva u rubnim područjima, gdje se ne može obezbijediti struja iz matičnog sistema.

Skoko je naglasio da kupovina struje nije samo specifična za Republiku Srpsku, podsjećajući da ERS ima ugovore sa sistemima iz okruženja o poslovno-tehničkoj saradnji gdje je obaveza da jedni drugima pod određenim uslovima prodaju tzv. havarijsku energiju da ne bi kupovali struju na tržištu električne energije.

Prema tom ugovoru, potrebno je da cijena nije veća od tržišne. Da bi bila obezbijeđena stabilnost sistema i uredno snabdijevanje potrošača, ERS će, kaže Skoko, i ubuduće, kada tehničko-tehnološki uslovi to budu zahtijevali, nabavljati električnu energiju.

“Naše termoelektrane i ‘Gacko’ i ‘Ugljevik’ stare su više od 30 godina tako da nije normalno očekivati da ne izlaze povremeno neplanski iz pogona”, rekao je Skoko, napominjući da će u narednim mjesecima i godinama, kao što rade i sistemi iz okruženja, i ERS doće u situaciju da kupuje električnu energiju i dalje je preprodaje.

Odgovarajući na pitanje o mogućem poskupljenju električne energije u Republici Srpskoj, Skoko je rekao da postoji potreba, ali da još nije zauzet konačan stav o tom pitanju. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti