Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiTE Gacko: Ugalj iz novog kopa stabilizovao rad bloka

TE Gacko: Ugalj iz novog kopa stabilizovao rad bloka

GACKO, Termoelektrana /TE/ Gacko proizvela je u septembru 156,48 gigavat časova električne energije, što je 1,6 odsto više od plana, potvrđeno je Srni u ovom preduzeću.

U TE Gacko ističu da je ovaj energetski gigant od početka godine proizveo 1097,98 gigavat časova, što je 92,5 odsto u odnosu na plan, te napominju da kvalitet uglja iz novog kopa ima značajan uticaj na stabilizaciju rada bloka.

“S obzirom da se u prethodnom periodu koristio ugalj u prosjeku sa nižom toplotnom vrijednošću /7.445 kilodžila po kilogramu, u odnosu na planiranu 8.500 kilodžila po kilogramu/, korištenjem uglja iz novog kopa kvalitet raspoloživog goriva se značajno poboljšao”, kažu u menadžmentu firme i dodaju da je rad kotlovskog postrojenja stabilan, a da su parametri u procesu sagorijevanja u projektovanim okvirima.

Potvrda za ovakve konstatacije, napominju u TE Gacko, jeste da 720 časova rada na mreži, odnosno rad bez zastoja za koji su utrošene 227.332 tone uglja i 70 tona mazuta.

Na deponiji Termoelektrane nalazi se 115.000 tona uglja, a u spremnicima 400 tona mazuta.

U prošlom mjesecu proizvedeno je 250.000 tona uglja, što je 19 više od plana.

“Zahvaljujući značajnim naporima menadžmenta i podršci Uprave Elektroprivrede Republike Srpske, resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske, RiTE Gacko će u narednom periodu imati kontinuirano snabdijevanje gorivom i stabilnu proizvodnju”, kažu u TE Gacko. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti