Utorak 28. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSumnjivim sudskim presudama protiv RiTE

Sumnjivim sudskim presudama protiv RiTE

UGLJEVIK, Preduzeće RiTE Ugljevik upozorilo je da se “uspješne državne kompanije pljačkaju i putem sumnjivih sudskih presuda” što, kako navode, potvrđuje činjenica da tri privatna preduzeća već tri godine vode sudski postupak protiv RiTE Ugljevik za naknadu štete na ime navodne obične štete i navodne izgubljene dobiti za poslove koje nisu nikad uradili”.

U saopštenju se navodi da je riječ o privatnim preduzećima “Terex-inzenjering” i “Sico and company” iz Bijeljine, te “Continental” iz Ugljevika.

Iz RiTE Ugljevik navode da je 2003. godine ovo preduzeće sprovodilo postupke nabavke radova na izvođenju pomoćnih radova /otkrivke/ na PK “Bogutovo Selo” Ugljevik putem javnog oglasa.

“Nakon što je Vlada Republike Srpske 29. septembra 2003. godine usvojila zaključak da proizvodnju uglja i otkrivke RiTE Ugljevik do kraja godine vrši sopstvenom mehanizacijom, nije se pristupilo zaključenju ugovora sa ova tri privatna preduzeća. Sve radnje koje su do donošenja zaključka Vlade imale karakter pregovora i nisu bili definisani ni svi bitni elementi eventualnih budućih ugovora”, dodaje se u saopštenju.

Iz RiTE Ugljevik ističu da navedena privredna društva nisu preduzela nijednu radnju na izvođenju radova na PK “Bogutovo Selo” Ugljevik, odnosno njihove mašine nisu nijednog trenutka bile tu angažovane.

“Nakon toga, preduzeće ‘Continental’ iz Ugljevika 2003. godine, ‘Sico and company’ 2005. i ‘Terex-inzenjering’ 2006. godine pokreću sudske postupke koji su i danas u toku”, navodi se u saopštenju i dodaje da su sudovi po predmetnim tužbenim zahtjevima zauzimali različite stavove.

Iz ovog preduzeća navode da je u postupku po tužbi “Sico and company” prvostepeni sud usvojio tužbeni zahtjev i obavezao tuženog da tužitelju isplati iznos od 1.199.812,00 KM sa zakonskom zateznom kamatom na taj iznos počev od 15. juna 2007. godine pa do konačne isplate i dosudio tužitelju parnične troškove u iznosu od 80.790,00 KM.

Odlučujući po žalbi tuženog Viši privredni sud u Banjaluci je 28. aprila ove godine odbio žalbu tuženog i potvrdio presudu Okružnog privrednog suda u Bijeljini od 13. februara ove godine. Na ovu presudu je uložena revizija od tuženog i u toku je postupak pred Vrhovnim sudom Republike Srpske.

U međuvremenu je pokrenut i izvršni postupak od /tužioca/ tražioca izvršenja “Sico and company” pa je rješenjem Okružnog privrednog suda u Bijeljini od 8. jula ove godine određeno izvršenje i to zapljenom novčanih stredstava na svim računima Preduzeća.

Protiv ovog rješenja od izvršenika je uložen prigovor po kome je Sud 21. septembra donio rješenje kojim se prigovor izvršenika odbija kao neosnovan čime se stvaraju preduslovi za izvršenje rješenja.

Posebnu specifičnost predmetnim postupcima daje činjenica da ukoliko dođe do izvršenja isplate od Preduzeća RiTE Ugljevik prema “Continental” i “Sico and company”, a do čega može doći isključivo u izvršnom postupku na bazi naloga suda, Preduzeće neće moći da putem protivizvršnog postupka ostvari povrat svojih sredstava, imajući u vidu da su pomenuti privredni subjekti pred likvidacijom.

Stoga je RiTE Ugljevik sa više urgencija urgiralo kod Okružnog privrednog suda u Bijeljini i kod predsjednika ovog suda da se uložena revizija na presudu Višeg privrednog suda Banjaluka donesena u postupku po tužbi “Sico and company” u što kraćem roku proslijedi na rješavanje Vrhovnom sudu Republike Srpske u Banjaluci.

RiTE Ugljevik smatra da su predmetni tužbeni zahtjevi u cjelosti neosnovani i očekuje pozitivno rješenje od Vrhovnog suda Republike Srpske po reviziji izjavljenoj u predmetu po tužbi “Sico and company”.

Ukoliko, ipak, na bazi naloga suda, dođe do prenosa finansijskih sredstava sa računa RiTE Ugljevik na račun “Sico and company” u iznosu od oko 2.480.000,00 KM, preduzeće će biti primorano da pokrene postupke utvrđivanja eventualne odgovornosti za donošenje neosnovanih presuda koje mu mogu nanijeti nenadoknadivu, milionsku štetu.

Koliko je sudstvo različito tumačilo iste pravne činjenice najbolje pokazuje spor koji je protiv ovog preduzeća vodio “Terex-inzenjering” gdje je presuda Višeg privrednog suda u Banjaluci od 31. maja 2013. godine ukinuta rješenjem Vrhovnog suda Republike Srpske i predmet vraćen drugostepenom sudu na ponovno suđenje, nakon čega je Viši privredni sud u Banjaluci 23. maja prošle godine, ukinuo presudu Osnovnog suda u Bijeljini i predmet dostavio Okružnom privrednom sudu u Bijeljini kao stvarno i mjesno nadležnom sudu za postupanje.

Presudom Okružnog privrednog suda u Bijeljini od 15. juna 2015. godine, u cjelosti je odbijen tužbeni zahtjev tužioca a tužilac obavezan da tuženome nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 49.689,50 KM.

“Opredjeljenje RiTE Ugljevik da proizvodnju u okviru Radne jedinice ‘Rudnik’ /otkrivka/ organizuje u vlastitoj režiji, koje je bazirano na Zaključku Vlade Republike Srpske od 29. septembra 2003. godine, svoju opravdanost i ispravnost pokazalo je u godinama koje su slijedile, sve do danas.

Umjesto da takav pristup organizaciji proizvodnje bude pozdravljen, RiTE Ugljevik ima slučaj da se 12 godina kasnije suočava sa presudama za naknadu navodne štete trećim licima sa kojima nikada nije zaključen ugovor o izvođenju radova, odnosno koji po spornom postupku javne nabavke nisu uradili nijedan posao, nisu dali ni gram otkrivke, niti su angažovali mehanizaciju i radnike”, ističe se u saopštenju. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti