Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSrpska ima jednu od boljih regulativa, koju počinje provoditi

Srpska ima jednu od boljih regulativa, koju počinje provoditi

PETROVAC, Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je da, po ocjeni Evropske komisije, Srpska ima jednu od boljih regulativa u oblasti energetske efikasnosti, koju polako počinje provoditi.

“Gradovi su spremniji da to primjenjuju, dok ostale lokalne zajednice, pritisnute nekim drugim problemima, još ne mogu pratiti taj trend”, rekla je Rešićeva u telefonskoj izjavi Srni iz Petrovca u Crnoj Gori, gdje je prisustvovala dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji “Grin siti”.

Ona je istakla da je na konferenciji bilo riječi i o tome kako naše lokalne zajednice uvode standarde enefgetske efikasnosti.

Na konferenciji su predstavljeni pionirski projekti Republike Srpske kao što je energetska efikasnost u zgradarstvu, kao i projekat energetske efikasnosti koji se radi sa Savezom opština i gradova Srpske, a to je zamjena javne rasvjete štedljivom.

Rešićeva je rekla da su problemi Republike Srpske isti kao i u susjednim zemljama, te dodala da smo “mnogo daleko” od automobila na hidrogen koji su predstavljeni učesnicima konferencije i efikasniji su od električnih automobila.

“Imali smo priliku upoznati se sa najsavremenijim standardima koji se počinju primjenjivati u Evropi kao što je upotreba hidrogena koji je čistiji i duže traje”, objasnila je Rešićeva.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici svih zemalja bivše Jugoslavije, osim Hrvatske, koji su imali priliku upoznati se sa brojnim konsultantima koji rade pri EU iz ovih oblasti.

Suorganizator konferencije bila je Delegacija evropske komisije. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti