Nedjelja 3. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasVašington: Cijena nafte pada, barel - 47 dolara

Vašington: Cijena nafte pada, barel – 47 dolara

VAŠINGTON, Cijene nafte kliznule su na međunarodnim tržištima još bliže razini od 47 dolara nakon što su podaci iz Sjedinjenih Država ponovo pokazali rast zaliha a analitičari konstatovali da je američka proizvodnja neočekivano otporna na niske cijene.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 47,10 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 59 centi nižoj cijeni, od 43,62 dolara.

Tržišta su nastavila silaznom putanjom nakon što su podaci Američkog instituta za naftu (API) juče pokazali skok komercijalnih zaliha sirove nafte u prošloj nedjelji za čak 6,3 miliona barela. Analitičari su očekivali osjetno skromniji rast, za milion barela.

“Svjedočimo prije platou u američkoj proizvodnji nego njenom padu. U 2016. očekujem pad ali mislim da tržište traži konkretne dokaze umjesto procjena a brojke ga ne pokazuju”, tumači Michael Hsueh iz Deutsche Banka.

“Stvari i dalje izgledaju prilično nepovoljno za one koji se nadaju oporavku cijena ili ga očekuju”, dodaje Hsueh.

Kako navodi, u Deutsche Banku očekuju višak u obezbjeđivanju od oko milion barela dnevno u prvoj polovini 2016. godine.

Dodatni su teg za naftna tržišta naznake slabe potražnje u Aziji, s obzirom na slabljenje povjerenja u japanskoj industriji u novembru treći mjesec zaredom, na najniži nivo u više od dvije godine, pokazala je u srijedu anketa Reutersa.

Rezultat odražava strah da je posustajanje inostrane potražnje možda gurnulo japansku privredu u recesiju.

Tako je kineska industrijska proizvodnja prema podacima objavljenim u srijedu porasla u septembru za 5,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, slabije nego što se očekivalo.

“Slabost aktivnosti u globalnom proizvodnom sektoru… pritišće potražnju za energijom”, konstatuju u JBC Energyju, dodajući da očekuju značajno slabljenje potražnje u idućoj godini.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela u utorak iznosila 42,33 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja. Agencije

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti