Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta jeftinija uoči poteza Feda

Nafta jeftinija uoči poteza Feda

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas u Aziji pale nakon novih podataka o visokim zalihama, a uoči očekivanog podizanja kamatnih stopa u SAD.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila je 26 centi na 37,09 dolara za barel, a sirova nafta tipa “brent” 19 centi na 38,26 dolara, takođe za januarske isporuke, prenosi agencija Frans pres.

“WTI je blago oslabio nakon izvještaja Američkog instituta za naftu koji je pokazao da su zalihe sirove nafte u SAD, u nedjelji zaključno sa 11. decembrom, porasle za 2,3 miliona barela. Očekuje se da će tržišta mirovati uoči sastanka američke Uprave federalnih rezervi (Fed) iako je raširen stav da će Fed podići kamate”, naveo je tržišni strateg singapurske firme IG, Bernard Ou.

Američka centralna banka će večeras objaviti svoju odluku u vezi sa kamatnim stopama i iznijeti prognozu privrednog rasta i inflacije za naredne dvije godine. Više kamatne stope u SAD dovode do jačanja dolara, a snažan dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji drže druge valute, što dovodi do slabljenja tražnje.

Nafta je pojeftinila više od 60 odsto u odnosu na nivo iznad 100 dolara na kom je bila u junu prošle godine, u svjetlu visokih zaliha i usporavanja tražnje sa ključnih tržišta poput Kine.

Budući da je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) odbila da smanji proizvodnju nafte, a očekuje se da će se iranska nafta uskoro vratiti na globalnu scenu, cijena “crnog zlata” spustila se na nivoe nezabilježene od početka finansijske krize. Agencije

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti