Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSrbija plaća dugove Srbijagasa prema NIS-u

Srbija plaća dugove Srbijagasa prema NIS-u

BEOGRAD, Dugove Srbijagasa prema Naftnoj industriji Srbije (NIS) u iznosu od oko 23,4 milijarde dinara biće isplaćeni iz republičkog budžeta, predviđeno je zakonom koji je Vlada Srbije dostavila Skupštini na usvajanje.

Kako se navodi u Prijedlogu zakona o preuzimanju obaveza Srbijagasa prema NIS-u i pretvaranju tih obaveza u javni dug Srbije, dug će biti izmiren do 2018. godine, a plan je da se do kraja ove godine isplati 20 odsto ukupnog duga.

U obrazloženju se navodi da zbog finansijske situacije u Srbijagasu, odnosno velike kreditne izloženosti, nedovoljne naplate za isporučeni gas, nelikvidnosti privrede i daljinskog sistema grejanja, Srbijagas nije u mogućnosti da obezbjedi finansijska sredstva i izmiri obaveze, a da pri tome ne ugrozi tekuće snabdijevanje i plaćanje gasa. Zbog toga je, kako se navodi, neophodno da osnivač, odnosno Republika Srbija, obezbjedi finansijska sredstva kako bi se izmirile obaveze pema NIS-u.

Kako se poslovanje Srbijagasa u periodu 2008-2013. godine odvijalo u neekonomskim uslovima, zbog dispariteta cijena gasa, nelikvidnosti privrede i daljinskih sistema grejanja i preporuke da Srbijagas obezbjeđuje gas preduzećima u restrukturiranju, došlo je do kašnjenja u izmirivanju obaveza prema NIS-u pa je između Srbije i NIS-a zaključen Memorandum o regulisanju potraživanja NIS-a prema Srbijagasu i HIP Petrohemija Pančevo.

U Memorandumu se navodi način regulisanja dugovanja Srbijagas prema NIS-u nastalih u periodu od 1. decembra 2011. do 31. marta 2013. godine. Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti