Četvrtak 30. Novembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasIstraživanje nafte i gasa u Crnoj Gori početkom naredne godine

Istraživanje nafte i gasa u Crnoj Gori početkom naredne godine

PODGORICA, Unapređenje makroekonomske stabilnosti i konkurentnosti biće preokupacija Vlade u narednom periodu, dok bi najveći rizici u tom smislu mogli biti problem nedostupnosti izvora finansija realnom sektoru i visok nivo nekavalitetnih kredita, saopštio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

“U cilju minimiziranja tih uticaja, i u ovoj godini ćemo nastaviti sa podsticajima investicijama i biznisu, uredbom o direktnim subvencijama za novootvorena radna mjesta, aktivnostima Investiciono-razvojnog fonda i projektom biznis zona”, kazao je Kavarić agenciji Mina-business.

On je naveo da o uspješnosti crnogorske ekonomije u prošloj godini govori činjenica da je očekivan rast bio oko 4,3 odsto, kao i da bi bilo dobro da se taj trend održi i u ovoj, kroz investicije u građevinskom sektoru, turizmu, energetici i poljoprivredi.

“Očekujemo nastavak intenzivne investicione aktivnosti, prije svega kroz projekat gradnje autoputa, ali i projekte interkonektivnog kabla sa Italijom i prateće infrastrukture, drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, istraživanju nafte i gasa, započetim projektima vjetroelektrana, kao i u oblasti hidropotencijala, kako malih tako i velikih”, rekao je Kavarić.

Kada je riječ o realizaciji projekta istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju, on je saopštio da se prve aktivnosti mogu očekivati nakon što Vlada i Skupština usvoje ugovor, što bi trebalo da bude već početkom godine, prenosi Mina-business.

“Važno je reći da smo u ovom procesu definisali najbolje uslove za državu, prije svega kroz zakonodavstvo, gdje smo precizirali da od 63 odsto do 68 odsto neto profita naftih kompanija u fazi eksploatacije ide državi, ali i kroz evaluaciju ponuda i dijela koji se odnose na izbor komapanija, podjela teritorije i izbor obaveznog radnog programa”, kazao je Kavarić.

On je dodao da je Vlada obezbijedila kvalitetan način valorizovanja ugljvodoničnog potencijala podmorja Crne Gore, jer je to projekat od koga će koristi imati buduće generacije.

Kavarić je saopštio da je do sada urađen ogroman posao kada je u pitanju odabir ponuđača i obezbjeđenje najbolje ponude i tehničkih uslova za realizaciji projekta drugog bloka TE.

On je naveo i da je javnost upoznata sa detaljima pregovora između Elektroprivrede (EPCG) i izabranog ponuđača, Škode Prahe, u dijelu koji se odnose na tehničke detalje projekta i njegovo finansiranje.

“Ono što javnost percipira kao početak realizacije tog projekta, fizički početak radova, za nas kao Vladu znači praktično finalizaciju. Svakako da su očekivanja da će se to desiti u ovoj godini”, kazao je Kavarić.

On smatra i da bi u pregovorima o nastavku sradnje Vlade sa italijanskom kompanijom A2A u EPCG trebalo iscrpiti sve mogućnosti kako bi se našao obostrani interes.

Kavarić smatra da je razvoj EPCG i energetskog sektora uopšte od interesa ne samo za Crnu Goru, već i za A2A, koja ima značajan udio u elektroenergetskoj kompaniji.

“To su pitanja o kojima razgovaramo, imajući u vidu da se bliži vrijeme kad moramo da imamo jasno definisane stavove o tome u kom pravcu će se to rješavati”, rekao je Kavarić.

On je saopštio da je italijanska Terna, koja u partnerstvu sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) realizuje projekat postavljanja interkonetivnog kabla između Crne Gore i Italije, položila oko 140 kilometara kabla pod morem, dok su u toku i aktivnosti na pripremi platoa za konvertorsko postrojenje.

Kavarić je podsejtio da se obaveze CGES-a u tom projektu realizuju u tri segmenta, kroz izgradnju trafostanice Lastva i 400 kilovoltnih (kV) dalekovoda Lastva Čevo i Čevo Pljevlja.

“Na sva tri segmenta projekta izvođači izvode intenzivne aktivnosti”, naveo je Kavarić.

On je podsjetio da je EU, prepoznajući uticaj projekta na regionalnu povezanost i sigurno funkcionisanje kompletnog energetskog sistema, kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir, po agendi berlinske inicijative, podržala projekat sa 25 miliona evra granta. Taj novac je namijenjen za izgradnju dalekovoda između Crne Gore i Srbije, odnosno Bosne i Hercegovine, kao i drugih projekata povezanih sa postavljanjem podmorskog kabla.

Kavarić je saopštio da su u potpunosti obezbijeđena sva sredstva potrebna za finansiranje cjelokuponog projekta, čiji se završetak očekuje do 2017. godine, kada bi kabl btrebalo da bude stavljen u funkciju.

On je naveo i da Vlada nastavlja aktivnosti na projektu gradnje malih hidrocentrala (mHE), gdje je trenutno u toku realizacija 21 ugovora za izgradnju 41 male hidroelektrane, ukupne instalisane snage oko 72 megavata (MW) i planirane godišnje proizvodnje oko 244 gigavat sati (GWh).

“Očekivani nivo investicija, domaćih i stranih, na osnovu potpisanih ugovora je oko 110 miliona evra. Do sada je pušteno u rad sedam mHE, od čega u prošloj godini šest, ukupne instalisane snage oko 9,3 MW, a planirane godišnje proizvodnja oko 35,4 GWh. Okvirna vrijednost uloženih investicija na osnovu izgradnje tih šest mHE iznosi oko 15,3 miliona evra”, rekao je Kavarić.

On je kazao da se tokom ove godine planira puštanje još četiri mHE.

Kavarić je podsjetio da su radovi na vjetroelektrani Krnovo, čija je invetsicija vrijedna preko 140 miliona evra, počeli prošle godine, dok se u martu očekuje početak radova i na vjetroelektrani Možura. Vrijednost te investicije je oko 65 miliona evra.

On je dodao da Vlada, u cilju stvaranja uslova za izgradnju hidroelektrana na Morači i Komarnici, često ima komunikaciju i sa potencijalnim investitorima iz više država. U skladu sa tim, potpisan je Memorandum o razumijevanju između Vlade i Norinco International Coorporation, kojim se se definišu preduslovi za realizaciju projekta izgradnje velikih HE, u cilju povećanja energetskih kapaciteta i potencijala.

Kavarić je naveo i da je nedavno u Sloveniji potpisan i Memoranduma o razumijevanju između slovenačkog Ministarstva vanjskih poslova, turskog Ministarstva šumarstva i vodoprivrede i crnogorskog Ministarstva ekonomije o saradnji u oblasti hidroenergetskog razvoja Crne Gore.

On je, odgovarajući na pitanje o postojanju eventualne opasnost da Crna Gora izgubi sporove sa bivšim vlasnikom Kombinata aluminijuma (KAP), Centralnoevropskom aluminijumskom kompanijom (CEAC), saopštio da je država ispunila sve ugovorne obaveze oko podgoričke fabrike, kao i da je djelovala u skladu sa domaćom i međunarodnom legislativom.

“Očekujemo da ćemo to dokazati u arbitražnom postupku”, poručio je Kavarić.

On je podsjetio da su stečajna uprava i odbor povjerilaca KAP-a zaduženi za praćenje i realizaciju obaveza u kupoprodajnom ugovoru, kao i da Vlada ne može da se miješa u ono što su nadležnosti sudske treće grane vlasti.

“Svakako da očekujemo da se taj proces završi kako bi novac koji je vlasnik položio na prelazni račun bio operativan”, zaključio je Kavarić. Biznis.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti