Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiIz Makarske, Dubrovnika i Splita vozači dolaze u Ljubuški da toče gorivo:...

Iz Makarske, Dubrovnika i Splita vozači dolaze u Ljubuški da toče gorivo: Litar dizela 1,26 KM

MOSTAR, Na benzinskim pumpama u Ljubuškom mogu se vidjeti automobili s registrarskim tablicama Makarske, Splita, Dubrovnika i drugih dalmatinskih i bližih hrvatskih gradova. U RH se cijena litre dizela kreće od 1,85 do 1,95 KM, a u Ljubuškom je cijena litre dizela 1, 26 KM, piše Večernji list.

Pojedini toče gorivo i u bidone za, kako kažu, crne dane, jer se ne zna kada će opet doći do poskupljenja.

Razlike čak 50 feninga

Cijene goriva u ovoj hercegovačkoj opštini niže su za 20 odsto nego na pumpama u ostatku Federacije BiH .

“Snizili smo cijene zbog konkurencije, borba je na tržištu i moramo biti konkurentni i isporučivati ljudima kvalitetno i jeftinije gorivo”, ističe direktor jedne od benzinskih pumpi, te navode da litar dizela kod njih košta 1,26 KM kazuju u uvodu telefonskog razgovora na pumpi na kojoj je cijena dizela bila 1,26 KM.

Na pitanje isplati li se po ovim nižim cijenama prodavati gorivo, odgovorili su:

“Ne bi se isplatilo da prodajemo par litara dnevno, ali kada prodamo 40 hiljada litara dnevno, naravno da je isplativo. Snižavati je moguće zahvaljujući događanjima na svjetskom tržištu gdje je cijena nafte izuzetno niska i roba cirkuliše svakodnevno i dolazi u BiH. Dok je ovakva situacija u svijetu, isplatiće se po ovoj cijeni prodavati gorivo”.

S druge strane, u Ministarstvu trgovine i Odjelu za cijene tvrde da će poslati i inspekciju jer su cijene mijenjane bez poštivanja procedure.

“Cijena na pumpi koju spominjete, a koja nam je stigla na ovjeru je 1,46 KM za litru dizela i ovo sniženje nije prijavljeno u Ministarstvu trgovine. Bili su dužni to prijaviti i poslaćemo inspekciju pa ćemo vidjeti koliko je težak prekršaj napravljen”, govore u Odjelu za cijene.

Na pitanje da li se isplate ovakve cijene u Odjelu za cijene Ministarstva trgovine odgovorili su potvrdno.

“Vjerovatno se isplati ako uzmete u obzir činjenicu o kretanjima na svjetskom tržištu gdje je barel nafte pao na 29 dolara”.

Konkurencija koju u Ljubuškom čine tri najjeftinije pumpe svela je u razliku od 5 do 10 feninga kada je dizel u pitanju. Što se benzina tiče, on je za 20 do 25 feninga skuplji. Ali ima i pumpi na kojima je cijena litre dizela čak 1,76 KM,

Trend snižavanja cijena goriva se nastavlja, potvrđuju u nadležnom ministarstvu.

“Tokom vikenda smo zaprimili oko sto zahtjeva za snižavanjem cijena”, saopštili su. Prema svemu sudeći, nastavljaju se pozitivne vijesti, kako za velike prevoznike, tako i za obične vozače.

Priča o profitu

Na stranici ‘Hercegovina – uskoro zemlja prosperiteta’, s obzirom na različite cijene, povuklo se pitanje o niskim cijenama goriva u BiH na kojima vlasnici pumpi takođe rade u plusu, ali i o trenutno profitu pojedinih koji i sada dizel toče za oko 1,70 KM.
Izvukli su i podatke kako se u BiH potroši između 2 i 2,5 milijardi litara goriva, u Hercegovini, logikom, oko 300 miliona litara.

Ako se trend nastavi i cijena bude i na ostalim pumpama 1,26 KM za dizel, onda će Hercegovina imati godišnji višak od potrošnje na naftu, u poređenju i na cijenu od prije godinu dana čak 345 miliona KM.
Šta taj višak donosi? Ljudima više novca i veću kupovinu, kompanije će takođe imati više novca te će se širiti i zapošljavati, a dodatni novac će dolaziti i od povećane potrošnje, pa opet dolazimo do većeg broja zaposlenih koji utiču na veću potrošnju i tako se stvara pozitivan krug djelovanja, objavili su. Večernji list

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti