Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiI bh. energetika na dnu regiona!

I bh. energetika na dnu regiona!

BANJALUKA, BiH se po performansama energetske arhitekture nalazi na 93. mjestu u svijetu, što predstavlja napredak za devet pozicija u odnosu na prethodnu godinu, ali je i dalje najlošija u regionu, pokazao je najnoviji izvještaj “Indeks performansi globalne energetske arhitekture 2016”, koji je objavio Svjetski ekonomski forum (SEF).

Tako se i u ovom izvještaju, kao i u mnogim drugim, BiH našla na začelju regiona, iako su svima u ovoj zemlji posljednjih godina puna usta priča o energetici i ulaganjima u taj sektor. Takođe, treba reći da su i u ovom izvještaju ispred BiH mnoge egzotične zemlje, poput Bruneja, Nikaragve, Kenije i drugih.

Inače, ovaj izvještaj obuhvata 126 zemalja svijeta i kao glavne parametre ili kriterijume prati ekonomski rast i razvoj, zatim energetsku održivost, te energetski pristup i bezbjednost.

Kada su u pitanju energetski rast i razvoj, BiH je pozicionirana na 87. mjesto, s ocjenom 0,4, na skali od 0 do 1. U okviru tog parametra navedeno je da je BiH posmatrano po procentu uvoza goriva u bruto domaćem proizvodu (BDP) na 103. poziciji s ocjenom 0,1, dok je po procentu izvoza goriva u BDP na 58. mjestu. Najbolja ocjena, odnosno prvo mjesto, postignuto je kod stepena distorzije cijene kroz subvencije ili poreze za super benzin, dok je kod dizela deveta pozicija.

Posmatrajući drugi kriterijum – energetska održivost, BiH je zauzela 100. poziciju. Najbolje je plasirana u kategoriji koncentracija čestica tvari i nalazi se na 46. poziciji, dok je po procentu korištenja alternativne i nuklearne energije, uključujući i biomasu, BiH na 84. poziciji. Najlošiji plasman ostvaren je kada je u pitanju emisija CO2 od proizvodnje struje, pa se nalazi na 118. poziciji od 126 rangiranih zemalja.

Po trećem parametru – energetski pristup i bezbjednost BiH je 93. u svijetu. Najbolja, odnosno prva je po stopi elektrifikacije – što obuhvata procenat stanovnika s pristupom savremenoj električnoj energiji. Po kvalitetu električnog snabdijevanja BiH je 79, dok se po procentu populacije koja koristi čvrsta goriva za kuvanje nalazi na 101. poziciji.

Kada su u pitanju zemlje regiona, najbolju energetsku arhitekturu ima Slovenija, koja je na 15. mjestu globalne liste, zatim Albanija na 17. mjestu, a slijedi Hrvatska na 18. poziciji, dok je Srbija na 74. poziciji. Najbolje performanse energetskog sistema u svijetu imaju Švajcarska i Norveška, od članica EU najbolje rangirana je Švedska, a posljednji na globalnoj listi je Bahrein. Analitičari SEF-a ocijenili su da geopolitički konflikti, “sajber” bezbjednost i promjene u energetskoj infrastrukturi predstavljaju najveći izazov, ali i najveću šansu, za energetsku arhitekturu u svijetu. Godišnje rangiranje SEF-a treba da pomogne zemljama da odgovore na izazove energetske transformacije i identifikuju prilike u svojim energetskim sistemima.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, rekao je da je situacija u BiH takva da je industrija totalno kolabirala, a da je utrošak domaćinstava dominantan u strukturi potrošnje električne energije. Dodao je da proizvodnja koja je ostala od predratnog perioda pa naovamo, uz nešto povećanja malih protočnih centrala i TE Stanari, definitivno pogoduje izvozu struje.

“Cijela situacija je takva da smo mi društvo u kome struka, vještina, znanje i iskustvo ne znače ništa. Jedino što je bitno to je zaraditi platu, preživjeti do prvog u narednom mjesecu, a budućnost apsolutno niko ne gleda. U svijetu je normalno da postoji briga o okruženju, prirodi, zagađenju i svim drugim elementima”, rekao je Pavlović. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti