Utorak 16. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSaudijska Arabija će zamrznuti proizvodnju nafte ako i drugi to urade

Saudijska Arabija će zamrznuti proizvodnju nafte ako i drugi to urade

DOHA, Vodeći izvoznik nafte, Saudijska Arabija, će zamrznuti proizvodnju ako drugi ključni proizvođači, uključujući Iran, preduzmu sličnu mjeru.

Saudijski princ prestolonasljednik Mohammed bin Salman u intervjuu za američki “Bloomberg” je potvrdio da će Saudijska Arabija zamrznuti proizvodnju nafte ako drugi ključni proizvođači postupe isto.

“Ako se sve zemlje slažu sa zamrzavanjem proizvodnje, mi smo spremni. Ali, ako se pojavi neko i odluči da podigne proizvodnju, onda ni mi nećemo odbaciti nijednu priliku koja nam se ukaže”, rekao je saudijski princ.

Njegova izjava dolazi uoči sastanka glavnih proizvođača nafte u Dohi 17. aprila na kojem trebaju biti razmatrane mjere za stabilizaciju cijena nafte u svijetu.

Nakon rasta koji je trajao više od mjesec dana, cijene nafte posljednjih dana doživljavaju kratki predah koji je rezultirao prelaskom psihološke granice od 40 dolara. Naime, i evropske i američke berze bilježe pad cijene sirove nafte koja je u četvrtak koštala 39 (Brent) i 37 (WTI) dolara po barelu. Biznis.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti