Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasU britanskom sektoru nafte gubi se 120.000 radnih mjesta

U britanskom sektoru nafte gubi se 120.000 radnih mjesta

LONDON,  Broj izgubljenih radnih mjesta zbog krize u britanskom sektoru nafte i gasa bi mogao dostići cifru od 120.000 do kraja godine.

U tom sektoru je, prema procjenama britanske asocijacije Ojl end Gas UK je, prošle godine ugašeno 84.000 radnih mjesta, a ove godine se očekuje gubitak još 40.000 radnih mjesta, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Na svom vrhuncu tokom 2014. godine, u britanskoj naftnoj industriji je otvoreno 453.000 radnih mjesta, a do kraja ove godine se, prema najnovijim podacima, sugeriše otvaranje 330.000 radnih mjesta.

Prošlonedjeljna anketa Banke Škotske, koja je dio Lojds benking grupe, pokazala je da trećina kompanija u britanskom naftnom i gasnom sektoru planira dalja otpuštanja u ovoj godini.

Mnoge kompanije se bore sa poteškoćama zbog pada cijena nafte, budući da je cijena nafte tipa “brent” trenutno oko 50 dolara za barel, što je upola manje u odnosu na nivo iz 2014. godine.

“Ova industrija troši više nego što zarađuje otkako je došlo do sunovrata cijena nafte. To nije održivo i kompanije su suočene sa veoma teškim odlukama“, izjavio je generalni direktor Ojl end Gasa, Dajrdr Miči.

Kako bi preživjela, dodao je, industrija nema izbora sem da poboljša performanse i povrati konkurentnost, privuče investicije i stimuluše aktivnosti u Sjevernom moru. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti