Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNovi krov i izolacija za toplije učionice u OŠ Nemanja Vlatković u...

Novi krov i izolacija za toplije učionice u OŠ Nemanja Vlatković u Šipovu

BANJALUKA, Realizacijom projekta “Energetska efikasnost” u RS Osnovna škola “Nemanja Vlatković” u Šipovu dobiće novi krov, termoizolaciju, nove prozore, rasvjetu i bolje grijanje. logo

Projektom rekonstrukcije objekta škole, zgrada će dobiti novi krov jer je postojeći pokriven salonit pločama, čime će biti riješen gorući problem škole i uklonjene ekološki i zdravstveno nebezbjedne salonit ploče.

Projektom je planirana i nova termoizolaciona fasada, zatim djelimična obnova sistema rasvjete, zamjena prozora na objektu kao i rekonstrukcija dijela sistema za grijanje.

– Energetsko opremanje Osnovne škole u Šipovu izvodi se u okviru projekta “Energetska efikasnost”, koji se finansira iz kreditnih sredstava Svjetske banke. Projektom je za RS predviđeno 12,8 miliona dolara – kazala je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić.

Dodala je da su potpisani memorandumi za oko 30 objekata javnih zgrada, prije svega škola, bolnica, domova zdravlja i vrtića.

Golićeva je istakla da je u toku 12 javnih poziva i potpisivanje ugovora sa izvođačima, a jedan ugovor o početku radova je potpisan, te se nada da će projekat biti realizovan u skladu sa predviđenom dinamikom.

Direktor škole Bogdana Pešić ističe da su zbog dotrajalog krova, loše izolacije i stolarije troškovi zagrijavanja školskih prostorija ogromni.

– U najlošijem stanju su nam fasada i krov koji prokišnjava, samim tim rasipa se toplotna energija, a zagrijavanje škole je otežano. Dobar dio novca namijenjenog za tehničke troškove odlazi na kupovinu drva i uglja – istakla je Pešićeva.

Naglašava da tokom sezone grijanja potroše oko 20 tona uglja i 215 metara drva.

Vrijednost projekta, koji se finansira novcem Svjetske banke, je oko 450.000 maraka sa PDV-om, a tender za izbor izvođača radova za ovu školu uskoro će biti raspisan.

Škola

OŠ “Nemanja Vlatković” u Šipovu obuhvata jednu centralnu i tri područne škole u kojima nastavu pohađa 785 đaka. Osnovna škola u Šipovu postoji od 1910. godine, a 1980. godine izgrađena je nova školska zgrada. U minulom ratu škola je oštećena, a s obzirom na to da do sada nije bilo većih ulaganja, objekat sve više propada.

CAPITAL.ba

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti