Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiObama zabranio bušenje nafte, Tramp im ruši snove

Obama zabranio bušenje nafte, Tramp im ruši snove

NJUJORK, Administracija odlazećeg predsjednika SAD-a Baraka Obame zabranila je bušenje nafte u Akrtičkom moru u sljedećih pet godina.

Ovaj potez je značajna pobjeda za one koji se bore za očuvanje okoline, a borili su se godinama protiv bušenja u toj ekološki krhkoj regiji.

Ali, Donald Tramp bi mogao da ukine ovu zabranu jer je ranije obećao da će povećati bušenje.

Zabrana ne uključuje Aljasku i nekoliko djelova u Zalivu Meksika, a počinje da se primjenjuje 2017. godine.

“Plan je fokusiran na najbolja mjesta, odnosno one koji imaju najviši potencijal resursa, najniži konflikt i uspostavljenu infrastrukturu”, rekla je sekretarka za unutrašnje poslove.

Predstavnici ove industrije osudili su zabranu rekavši da je riječ o arogantnoj odluci koja nije iznenađujuća. Pobunuli su se i neki senatori koji su kazali kako Obama nije slušao glas svih strana, dok je potpredsjednica grupe za zaštitu okoline Okeana pohvalila predsjednikovu odluku.

Blizu 400 naučnika potpisalo je pismo u kom se apeluje na predsjednika SAD-a da obustavi bušenje u Arktičkom moru. Obama je radio na zaštiti okoline, pa je potpisao bitne ugovore o zaustavljanju klimatskih promjena, ali to bi sve moglo da se promjeniti nakon što “presto” preuzme Donald Tramp. Klix.ba

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti