Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostNova energetska direktiva EU ide na ruku fosilnoj industriji

Nova energetska direktiva EU ide na ruku fosilnoj industriji

BEOGRAD, Informacije koje je prije dvije sedmice objavio britanski medij Gardijan o novoj energetskoj direktivi Evropske unije koja će ukinuti prioritet napajanja energetskih mreža solarnom ili energijom vjetra pred fosilnim izvorima, pokazuju se, izgleda, kao tačne.

Iako se objava osam tekstova ove regulacije, nazvane “Zimski paket” očekuje 30. novembra, njen sadržaj nije tajna.

Organizacije koje se bave klimatskim pitanjima upozoravaju da izostavljanje ograničenja emisije CO2 iz člana 23. Zimskog paketa omogućava prikrivene subvencije za elektrane napajane ugljem.

Ovo se odnosi na načelo da potrošači koji su ugradili obnovljive izvore energije u svoje domove, viškove tako dobijene energije prodaju velikim javnim ili privatnim energetskim mrežama koje onda imaju obavezu prioriteta potrošnje ove energije nad klasičnom (ugalj, nuklearke).

Novim paketom zakona tog prioriteta više nema.

Obnovljivi izvori energije ne samo što postaju sve efikasniji (osim veće iskoristivosti, radi se i na unapređenju skladištenja ovih izvora – npr. uz pomoć baterija električnih automobila – što je zbog nestalnosti obnovljivih izvora veliki problem) već postaju jeftiniji od fosilnih goriva (osim uglja).

Uprkos tome što neke zemlje u Europi najavljuju i do 100 posto proizvodnje energije iz obnovljivih izvora (jer su se zagađujuće industrije preselile u zemlje u razvoju), Evropa ne iskorišćava dovoljno ove potencijale, pa su tako nedavno i evropski proizvođači solarnih panela zatražili od Evropske komisije ukidanje antidampinških carina na proizvode iz Kine jer takve carine ne samo što usporavaju razvoj ovog sektora, nego ograničavaju i otvaranje novih radnih mjesta.

Upozoravalo se takođe da zbog daljeg podsticanja potrošnje fosilnih goriva ulaganja u obnovljive izvore energije u Evropi padaju iz godine u godinu, uprkos tome što smjer razvoja ovih energenata ide suprotnom putanjom.

Nisko postavljeni ciljevi

Svega mjesec i po dana nakon što je ponosno potpisala i krenula u ratifikaciju neambicioznog Pariskog sporazuma o zaustavljanju posledica klimatskih promjena, Evropska unija uz diskurs “postavljanja potrošača u središte energetske mreže”, a istovremenim ukidanjem ograničenja emisije CO2 u ovom kontekstu radi suprotno od deklarisanih političkih ciljeva.

Radi se navodno o ustupku Poljskoj čija industrija zavisi od elektrana na ugalj, a koja je već u lošim odnosima sa Komisijom zbog potencijalnog gubitka tranzitnih poreza za transport ruskog gasa koji bi uskoro, ukoliko se realizuje izgradnja gasovoda Sjeverni tok 2 (ideja najvećih evropskih kompanija koje se bave fosilnim gorivima), mogla umesto preko Poljske da ide preko Njemačke. Međutim, više od toga, radi se o još jednom ustupku najvećim evropskim energetskim kompanijama, a na štetu svih proizvođača-potrošača obnovljivih izvora energije.

Načelo prema kojem proizvođači energije dobijene iz obnovljivih izvora viškove prodaju energetskim kompanijama, nastalo je zbog nepostojanja tehnologije skladištenja ove energije. Takva razmjena omogućuje uštede u kupoprodaji energije iz fosilnih izvora. Zauzvrat, u visokofunkcionalnoj mreži obnovljivih izvora energije sutrašnjice, potrošači ne samo da neće plaćati visoke cijene energije (mreže skladištenja će ipak trebati održavati) već će i sami ostvarivati neke prihode koji bi na kraji mogli prestići i neke troškove.

Dok druge zemlje, posebno Kina (ali i skandinavske zemlje, Holandija i neke arapske zemlje), traže načine za proširenje mreže obnovljivih izvora energije i povećanja potrošnje, ali značajno povećavaju ulaganja, EU je čini se odustala od globalnog primata nad ovim delom tržišne utakmice. Pritom, potpuno slobodna od demokratske kontrole i bez straha od gubitka vlasti, ne razmišlja dugoročno ni o sopstvenom opstanku ni o interesima 800 miliona ljudi koji joj gravitiraju, već poraznim klimatsko-energetskim ciljevima koje sebi postavlja primarno vodi računa o profitnom interesu najvećih evropskih fosilnih kompanija. BiF

4 KOMENTARI

  1. narod naivne ovce…samo cijau skoruirane medije. Na svaku stvar moze se staviti filter, to subvencionira i EU…pravi se nepotrebna panika da bi netko povoljno kupio dionice termoelektrana a to se vec i pokazuje na berzama da se namjerno ruse… ako danas vrjede 0,02 trebale bi biti odmah s jednom nulom manje 0,2.

    A pametni invstitori kupuju na duzi rok jer znaju sta znaci 500MW. Trenutni najboljke akcije na blberzi trenutno su RTEU Ugljevik i RITE Gacko pored 3 hidroelektrana. Jos da bi bile u EU gdje nema balkanske korucije politicara, to je to.

  2. Sada kada je Tramp pobedio i najavio vracanje fosilnih energenata, Evropa kako bi ostala kompetitivna mora da revidira svoje stroge i prestroge ciljeve. Ceka nas josh veca emisija gasova, dok posledice ne postanu toliko vidljive da neko ne stavi prst na glavi nema nista od zameni uglja i nafte OIE

  3. Ciste energije poput solarne su skuplje. Surovo trziste pokazuje svoje zube – ako zelite opstati morate imati konkurentne cene, a energija ucestvuje u bitnoj meri u ceni velikog broja proizvoda. I tako ukrug, fosilna goriva i dalje bagatela sa cenama, sa tendencijom da budu jos bagatelnija. Padaju decenijski Zakoni o ocuvanju zivotne sredine jer kapital boga ne moli. Hm da, a gde smo mi tu? Nigde, je ra nas Zakoni trzista ne vaze. Jer kada energenti pojeftine 100% kod nas cena padne 1%, jer Zakoni trzista vaze za trzisne privrede a ne za sultanije.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti