Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiŠirom EU otvoriće se 400 punioca za elektična vozila

Širom EU otvoriće se 400 punioca za elektična vozila

ANKARA, Njemački proizvođači automobila i Ford dogovorili su zajedničko ulaganje i kreiranje mreže brzog punjenja za električne automobile u Evropi.

 

BMW, Daimler, Ford i grupacija Volkswagen sa svojim brendovima Audi i Porsche potpisali su memorandum o razumijevanju koji predviđa uspostavu pomenute mreže čija će realizacija početi naredne godine.

 

Primarni cilj da se obezbijedi 400 mjesta za punjenje električnih automobila širom Evrope, što bi se do 2020. godine povećalo na više hiljada mjesta.

 

Prema planu, snaga punionice iznosit će 350 kilovata što je brže nego trenutni sistem punjenja koji postoji u svijetu. Nije navedeno koliko finansijskih sredstava zahtijeva projekat.

 

Cilj je olakšati električnim automobilima da putuju na velike udaljenosti kako bi se što više omasovilo njihovo korištenje u svijetu. E-mobilnost, odnosno punionice za ekološke automobile, predstavljaju novi koncept mobilnosti u urbanim sredinama.

 

U Japanu, kao zemlji vrhunskog tehnološkog razvoja, zabilježen je veći broj punionica za punjenje električnih automobila nego benzinskih pumpi. Punionice za električne automobile rade na principu električne energije gdje se jedan kabal uključuje u punionicu, a drugi u vozilo. Anadolija

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti