Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiGasprom traži vraćanje komercijalnog duga Energoinvesta

Gasprom traži vraćanje komercijalnog duga Energoinvesta

BANJALUKA – Ruska Federacija ne traži od BiH vraćanje duga za gas, već kompanija “Gasprom” od kompanije “Energoinvest” iz Federacije BiH (FBiH), jer je riječ o komercijalnom dugu kompanije uvoznika iz FBiH, rečeno je Srni u kompaniji “Gas-Res”.

Težnja da se komercijalni dug jedne kompanije predstavi kao dug BiH i da se sve to poveže sa klirinškim dugom Rusije prema BiH samo je nastavak pokušaja kompanija `Energoinvest`, `BH Gas` i Vlade FBiH da Republiku Srpsku i kompaniju `Gas-Res` uvuku u lanac dugovanja sa kojima ni Srpska, niti `Gas-Res` nemaju nikakve direktne veze”, pojašnjavaju u kompaniji “Gas-Res”.

“Dnevni avaz” objavio je danas da je “Vlada Ruske Federacije zatražila od zvaničnih institucija BiH da joj isplate ratni dug za gas koji trenutno iznosi 98 miliona dolara”.

Riječ je o dugovanjima nastalim prema ruskom “Gaspromu” za gas isporučen od 1991. do 1995. godine.

Ovaj dug iznosio je ukupno 104,8 miliona dolara, a od 2009. godine, kada je počela isplata, Federacije BiH vratila je svega 5,9 miliona KM. Kompanija “Gas-Res” iz Banjaluke nedavno je sa kompanijom “Gasprom” potpisala ugovor u kojem nema obaveze plaćanja za ratni dug, što znači da preostalih 98 miliona dolara u ovom trenutku padaju na FBiH. Srna

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti