Srijeda 29. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRuska vlada traži isplatu ratnog duga za gas od BiH

Ruska vlada traži isplatu ratnog duga za gas od BiH

SARAJEVO, Vlada Ruske Federacije zatražila je od zvaničnih institucija BiH da joj isplate ratni dug za gas koji trenutno iznosi 98 miliona dolara, saznaje “Dnevni avaz”.

Riječ je o dugovanjima nastalim prema ruskom “Gaspromu” za gas isporučen od 1991. do 1995. godine.

U Moskvi će danas tim povodom biti održan sastanak predstavnika ruske Vlade i Ministarstva finansija i Ministrstva spoljne politike i ekonomskih odnosa BiH, kako bi našli zajedničko rješenje.

Ovaj dug iznosio je ukupno 104,8 miliona dolara, a od 2009. godine, kada je počela isplata, Federacije BiH vratila je svega 5,9 miliona KM, piše list.

Kompanija “Gas-Res” iz Banjaluke nedavno je sa kompanijom “Gasprom” potpisala ugovor u kojem nema obaveze plaćanja za ratni dug, što znači da preostalih 98 miliona dolara u ovom trenutku padaju na FBiH.

Prije nekoliko godina parafiran je sporazum između vlada Republike Srpske i Federacije BiH o tome da svaki entitet mora da izmiri po polovinu duga, ali sporazum nikada nije ratifikovan u Narodnoj skupštini Srpske.

Ovaj zahtjev ruske strane došao je nakon dogovora o isplati klirinškog duga BiH u iznosu od 125,1 milion dolara, a riječ je o obavezama bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi sa robnim prometom.

Nakon dogovora u Rusiji o isplati klirinškog duga, BiH nije riješila pitanje ratnog duga za gas, što Rusi sada potenciraju, a o čemu su upoznati i u kompaniji “BH gas”, te u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti