Utorak 21. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti"Pitanje vremena kada će rafinerije uticati na pojeftinjenje goriva u BiH"

“Pitanje vremena kada će rafinerije uticati na pojeftinjenje goriva u BiH”

SARAJEVO – Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović izjavi je da je samo pitanje vremena kada će rafinerije koje posluju s naftnim kompanijama u BiH uticati na smanjenje maloprodajnih cijena benzina i dizela na benzinskim pumpama.

Komentarišući smanjenje cijena nafte na svjetskom tržištu treću sedmicu zaredom, Vujanović je za portal “Klix.ba” rekao da se u BiH prometuje proizvodima koji su proizvod rafinacije, odnosno da su benzin i dizel koji se prodaju na benzinskim pumpama u BiH proizvod rada rafinerija iz regiona.

Iako su cijene goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini ponovo zabilježile rast ovog mjeseca, cijena barela nafte u svijetu konstantno pada.

Prije tri sedmice cijena barela nafte na londonskom tržištu iznosila je 80,3 dolara, dok na američkom tržištu iznosi 71,2 dolara.

Krajem prošle sedmice cijena nafte na londonskoj berzi je pala za 2,7 odsto, na 77,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio za 2,3 odsto, tačnije na 67,60 dolara.

“Pitanje je koliko će vremena proći da rafinerije odgovore svojim proizvodima rafinacije, odnosno benzinom i dizelom, u sektoru maloprodaje. Prošle su tri sedmice od pada cijena na svjetskom tržištu pa je za očekivati da se i cijene snize u narednom periodu”, rekao je Vujanović.

On ističe da je na bh. tržištu najbitnije pratiti cijene nafte u rafinerijama koje su od važnosti za BiH.

“To su rafinerije u Rijeci, Sisku i Pančevu, a tu je INA sa skladištem u Podlugovima. Čeka se odziv rafinerija na veleprodajnu cijenu, koja će onda utjecati na maloprodajnu. Pitanje je i koliki su kontingenti koje nabavaljaju naftne kompanije”, dodao je Vujanović.

Prema stručnim izvještajima, cijene nafte padaju zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija, zbog čega bi mogla oslabiti potražnja za energentima, dok bi ponuda nafte krajem godine mogla porasti.

Sve do početka oktobra cijene nafte su rasle, piše Hina, zbog najave sankcija SAD-a na iranski naftni sektor početkom novembra, što je podržavalo strahovanja da će ponuda na svjetskim tržištima biti znatno manja nego potražnja.

Posljednjih sedmica ta su strahovanja splasnula, među ostalim, zbog najave Saudijske Arabije da može povećati proizvodnju ako to bude potrebno.

Saudijski ministar energetike Halid al-Falih kazao je prošle sedmice da je stanje na tržištu nafte “dobro” i dodao da ne isključuje mogućnost da Saudijska Arabija poveća proizvodnju za milion ili dva miliona barela dnevno.

Cijena jednog litra benzina u BiH danas iznosi, zavisno od kompanije, od 2,31 KM do 2,46 KM, dok je cijena dizela od 2,36 do 2,46 KM. Klix.ba

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti