Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNema poskupljenja goriva u BiH

Nema poskupljenja goriva u BiH

SARAJEVO, Vozači u Bosni i Hercegovini opravdano su bili zabrinuti da bi njihove ionako plitke novčanike mogla pogoditi nova poskupljenja goriva na benzinskim pumpama, a nakon napada na postrojenja jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte u Saudijskoj Arabiji.

Iz Ministarstva trgovine FBiH  su potvrdili za Avaz da građani nemaju razloga za zabrinutost te da nisu zaprimili obavijesti o promjeni cijena.

Došlo je do stabilizacije geopolitičke situacije, posebno u kontekstu Saudijske Arabije koja je, uglavnom, sanirala uništene naftne pogone. Budući da je došlo do stabilizacije na tržištu sirove nafte, a posljedično i na maloprodajnom tržištu naftnim derivatima u BiH, nadamo se da će se taj trend i dalje nastaviti”, kaže Lela Glibo, šefica Odsjeka za cijene, analizu i razvoj tržišta u Ministarstvu trgovine FBiH.

Ističe da se cijene naftnih derivata u BiH slobodno formiraju te da na njih, osim kretanja cijena sirove nafte, prvenstveno utiču cijene derivata na Mediteranu, kretanje kursa dolara (USD) i konvertibilne marke, te porezna opterećenja (akcize, putarine, PDV).

“Prosječna cijena sirove nafte (BRENT) u avgustu 2019. godine je iznosila 58,70 USD, a 17. septembra dostigla je svoj maksimum od 69,02 USD. Na današnji dan barel je 61,23 USD, a kurs USD je na istom nivou kao u proteklih mjesec, što ukazuje na stabilizaciju tržišta sirove nafte”, pojašnjava Glibo.

Bez povećanja

Napominje da je, prema obavijestima o promjeni cijena pristiglim u Federalno ministarstvo trgovine, evidentno da nije došlo do povećanja cijena od avgusta, kada je prosječna cijena za BMB 95 bila 2,26 KM, a za dizel (10 ppm) 2,29. Prosjek cijena se zadržao i u ovom mjesecu.

Olakšani izbor i kupovina

Federalno ministarstvo trgovine na Gugl Plej Stor servisu instaliralo je besplatnu mobilnu aplikaciju „FMT FBIH oil info“, koja daje mogućnost pregleda cijena pojedinih derivata na benzinskim pumpama u Federaciji BiH.

“Cilj je omogućiti građanima da na jednom mjestu dobiju sveobuhvatnu i pravodobnu informaciju o cijenama da bi im olakšali izbor i kupovina po najpovoljnijim cijenama”, kaže Glibo.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti