Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSrbija ove godine odlučuje o nuklearnim elektranama

Srbija ove godine odlučuje o nuklearnim elektranama

BEOGRAD – Potpredsjednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović očekuje da ove godine bude donijeta odluka o pravljenju modularnih nuklearnih elektrana u Srbiji i ističe da ne treba da se bježi ni od jednog izvora izvora koji može da obezbjedi energetsku stabilnost.

Mi imamo moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana koji je uveden posle katastrofe u Černobilju, što je u tom trenutku bilo potpuno razumljivo, ali sve se to promenilo od te 1986. godine do danas“, rekla je Mihajlovićeva Tanjugu i istakla da je tehnologija dosta napredovala.

Kaže da su tada postojali veliki nuklearni rektori i elektrane, dok su sada već u ozbiljnom razvoju modularni nuklearni reaktori snage od 10 do 400 megavata.

Ima ih već nekoliko postavljenih u svijetu, u Kini i nekim drugim državama, dodaje ministarka.

Takođe, podsjeća da su to mali reaktori koji se prave u fabrici i isporučuju gotovi na mjesto koje kupac želi.

Možete da ga transportujete tamo gde želite da stavite takav modularni nuklearni reaktor odnosno u onaj deo zemlje gde imate problema sa mrežom“, naglasila je Mihajlovićeva.

Navela je da u Srbiji još nije donijeta nikakva odluka o skidanju embarga na nuklearke i da nisu ni počeli bilo kakvi zvanični razgovori o saradnji sa nekim u oblasti izgradnje nuklearnih kapaciteta.

Mi nismo još uvek počeli nikakve zvanične razgovore. Mi sad stavljamo na sto šta je to od energetskih izvora što Srbija može da koristi da bi obezbedila energetsku stabilnost. Svakako jedan od izvora su modularne nuknearne elektrane, jer nije dovoljno samo da imamo obnovljive izvore energije, nije dovoljno da imamo samo hidroelektrane“, rekla je Mihajlovićeva.

Činjenica je, kaže, da ćemo svakako u decenijama pred nama smanjivati polako proizvodnju iz termoelektrana, zbog čega moramo da gradimo neke nove kapacitete.

Izrazila je uvjerenje da će 2022. kada bude završena Strategija razvoja energetike biti donijeta i odluka da li će se prihvatiti modularne nuklearne elektrane.

I dalje smatram da mi ne smemo da bežimo ni od jednog izvora i da svaki izvor koji može da nam obezbedi energetsku stabilnost je za nas važan i dobar“, zaključila je Mihajlovićeva.    Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti