Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiCijena ruskog gasa za Moldaviju porasla sa 550 na 647 dolara

Cijena ruskog gasa za Moldaviju porasla sa 550 na 647 dolara

KIŠINJEV – Cijena ruskog gasa za Moldaviju porasla je u januaru sa 550 dolara na 647 dolara za 1.000 kubnih metara, izjavio je Vadim Čeban, šef kompanije Moldovagaz za distribuciju gasa.

Nabavna cijena gasa je u januaru porasla sa 550 dolara na 647 dolara za 1.000 kubnih metara“, rekao je Čeban za rusku agenciju Tas s.

Pres služba Moldovagaza pripisala je rast cijena „nastavku poskupljenja na evropskim berzama gasa“.

Moldovagaz će uložiti sve moguće napore da blagovremeno i u potpunosti plati aktuelne isporuke, kako bi na taj obezbjedila njihov kontinuitet“, saopštila je kompanija.

U oktobru su Gasprom i Moldovagaz produžili ugovor o snabdevanju gasom na pet godina.

Kao osnova za cijenu gasa koja se izračunava za tu zemlju uzeta je formula odnosa tržišnih cijena gasa i nafte. U skladu sa novim ugovorom, u novembru je cijena gasa za Moldaviju iznosila 450 dolara za 1.000 kubnih metara.

Jedan od glavnih uslova u novom ugovoru je blagovremeno izmirivanje računa i otplata dugova za gas moldavskih potrošača.

Ranije je portparol Gasproma, Sergej Kuprijanov, rekao da dug Moldovagaza prema ruskom gasnom holdingu iznosi 433 miliona dolara. Uzimajući u obzir i kašnjenje u izmirivanju obaveza, ukupan iznos duga dostiže 709 miliona dolara, navodi Tas s.    Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti